Bănci și Asigurări

Dobanzile mici opresc aprecierea leului

19.06.2008, 19:26 15

Leul a pierdut ieri teren in fata euro, decuplandu-se astfel de evolutia celorlalte monede din regiune, in conditiile in care dobanzile au coborat sensibil pe piata monetara, pe fondul acumularii unui exces de lichiditati.
BNR a calculat ieri un curs de 3,6629 lei pentru un euro, cu 0,17 bani peste nivelul precedent. Si dolarul a inregistrat o apreciere, urcand cu 0,45 bani, pana la 2,3660 lei.
"Dobanzile mici au impiedicat leul sa se aprecieze, in ton cu regiunea. Pe de alta parte, se resimte si o cerere importanta de valuta din partea clientilor locali", a comentat Ciprian Dascalu, trader la Millennium Bank. Euro era tranzactionat ieri dupa-amiaza la 3,6650/3,6680 lei, in crestere fata de nivelurile de sub 3,66 lei, la care se gasea marti seara. Pe piata monetara dobanzile pentru depozitele pe o zi au continuat sa coboare, ajungand la 6,5%-7% pe an, semnificativ sub nivelul ratei de politica monetara a BNR, de 9,75% pe an. Dealerii spun ca excesul de lichiditate a fost alimentat de o crestere a cheltuielilor efectuate de Ministerul Economiei si Finantelor, si asteptau ieri o licitatie extraordinara din partea BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels