Bănci și Asigurări

Dolar puternic la sfarsit de saptamana

26.07.2004, 00:00 11

Dolarul a fost evaluat vineri de Banca Nationala la 33.769 de lei, cu 301 unitati mai mult decat la cotatia precedenta. Aprecierea dolarului de la inceputul saptamanii tercute, cand coborase sub pragul de 33.000 de lei, a ajuns astfel la 770 de unitati.
Euro s-a apreciat in ultima zi de tranzactionare a saptamanii trecute, sustinut de cumpararile succesive de valuta ale bancii centrale, cursul calculat fiind de 41.156 de lei/euro. Fata de cotatia precedenta euro a castigat 93 de unitati, in timp ce comparativ cu inceputul saptamanii, apreceirea este de 194 de unitati.
In aceste conditii, deprecierea nominala a euro calculata de la inceputul anului a ajuns la numai 0,2%. Dolarul a inregistrat in acest interval o apreciere nominala de 3,7%. Astfel, fata de cosul monetar compus din euro in proportie de 75% si dolar 25%, leul marcheaza o apreciere de nominala de 3,1%.
Comparativ cu aceeasi perioada a lunii iunie euro marcheaza o apreciere de un procent, in timp ce dolarul s-a intarit cu 0,4%. An la an, dolarul inregistreaza o crestere de 4,6%, in timp ce aprecierea euro a ajuns la aproape 11%.
Aprecierea sensibila a dolarului la Bucuresti a fost alimentata de intarirea euro comparativ cu leul pe de o parte, si de scaderea cursului euro/dolar pe pietele internationale pe de alta parte. Dolarul a inceput sa se intareasca comparativ cu euro dupa discursul optimist al presedintelui Bancii Federale a Statelor Unite, care a confirmat mentinerea ritmului ridicat de crestere economica, ceea ce face posibila o noua majorare a dobanzilor. Astfel, dupa ce se depreciase la inceputul saptamanii trecute pana la un curs de 1,2460 dolari/euro, dolarul s-a intarit vineri, cand cotatiile au coborat de la 1,2270 dolari/euro la deschiderea pietelor pana la 1,2099 dolari/euro la inchidere. Minimul zilei a fost atins in cotatii de 1,2090 dolari/euro.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au continuat sa scada sub presiunea excesului de lichiditate care se mentine, alimentat de cumpararile tot mai substantiale de valuta ale Bancii Nationale, ajungand sa oscileze intre 8% si 15% pe an. Nevoia scazuta de lichiditatI a bancilor, generata de apropiere sfarsitului perioadei de constituire a rezervelor obligatorii a contribuit de asemenea la mentinerea excedentului. Dobanzile la depozitele pe o saptamana au oscilat intre 16% pe an si 20% pe an.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels