Bănci și Asigurări

Dolarii sunt preferati si la credite

27.03.2001, 00:00 17



Dolarul american este moneda prefera de cei care vor credite sau garantii bancare, imprumturile in aceasta valuta detinand la sfarsuitul lui ianuarie 45,89% din total.

Potrivit datelor furnizate de Banca Nationala, cele mai multe credite, a caror valoare depaseste 200 de milioane de dolari, sunt acordate pe termen scurt - pana la 12 luni.

La sfarsitul lunii ianuarie creditele acordate (a caror valoare depaseste 200 de milioane de lei) si angajamentele asumate de banci in numele unui debitor fata de o anumita persoana fizica si juridica nebancara au fost de aproape 115.454 miliarde de lei.

Dolarul SUA este moneda preferata de cei care vor credite sau garantii (45,89% din total). Pe locul doi se afla leul romanesc - 32,07%, urmata de euro si monedele componente(21,12%).

Datele sunt monitorizate de Centrala Riscurilor Bancare (CRB) din BNR, un sistem prin care sunt luate in evidenta toate creditele cu o valoare mai mare de 200 milioane de lei.

Scopul pentru care a fost creata Centrala Riscurilor Bancare a fost monitorizarea si supravegherea mai buna a sectorului bancar, si in special a creditarii.

Orice expunere inregistrata de o banca care depaseste 200 milioane de lei sau echivalentul in lei a unui credit in valuta trebuie, incepand de anul trecut, raportata la BNR. Prin expunere se intelege credit acordat, garantie sau acreditiv acordat unui client.

BNR strange aceste date, analizeaza toate expunerile sistemului bancar fata de clienti, respectiv gradul de indatorare, dupa care ofera aceasta informatie bancilor comerciale.

Orice entitate bancara care opereaza pe piata romaneasca trebuie sa furnizeze aceste informatii. Raportarea se face lunar, iar BNR va face un raport global.

Prin introducerea CRB, bancile pot afla daca clientii lor au si alte credite si angajamente la alte banci, fara a cunoaste numele acestora, si care este valoarea totala a riscului de credit in sistem.

De asemenea, vor afla daca clientul are restante la achitarea datoriilor si care este comportamentul pe parcursul derularii unui credit.



In ce directie se indreapta banii

Potrivit datelor furnizate de BNR, cele mai multe credite au fost acordate pana la sfarsitul lunii ianuarie societatilor private - 77,45%, urmate de societatile cu capital de stat - 12,36% si de societatile comerciale cu capital mixt. (5,6% din total).

Din punct de vedere al sectorului de activitate al beneficiarului de credite cei mai multi bani s-au indrepat spre industrie - 53,36%, servicii - 35,28% si constructii - 5,1% din volumul total al creditelor.

Ceea ce s-a remarcat a fost faptul ca incepand cu a doua parte a lui 2000 bancile straine au inceput sa acorde mai multe imprumuturi in timp ce activitatea bancilor romanesti in acest domeniu s-a diminuat usor.

Cum de altfel era si de asteptat, peste 53,64% din creditele acordate in sistemul bancar (cu valoare de peste 200 mil. lei) au fost pe termen scurt, pana la 12 luni.

Creditele pe termen mediu, respectiv pe o perioada cuprinsa intre 1 si 5 ani, au reprezentat 33,19%, in timp ce imprmuturile pe termen lung, peste 5 ani, au detinut 13,15% din total.



Ce trebuie raportat despre debitor si creditele primite

Informatiile referitoare la debitori, care trebuie raportate, sunt numele societatii, codul de identificare, forma de proprietate, situatii speciale. Informatiile referitoare la credite vor fi: tipul creditului sau angajamentului, termenul de acordare, garantii, data acordarii si data scadentei, sume acordate, datorate, restante, serviciul datoriei.

Bancile sunt sanctionate, daca nu raporteaza la CRB situatia creditelor acordate peste o anumita limita.

Daca o persoana, alta decat bancile, doreste sa stie care este situatia unui client cu care doreste sa intre in afaceri ii poate solicita acestuia un "certificat de buna purtare" din partea CRB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO