Bănci și Asigurări

Dolarul ramane valuta cea mai preferata pentru imprumutati

24.08.2001, 00:00 13



Dolarul american continua sa fie moneda prefera de cei care vor credite sau garantii bancare, imprumturile in aceasta valuta detinand la sfarsitul primului semestru 45,25% din total. Ceea ce atrage atentia este faptul ca ponderea cea mai mare o au creditele acordate firmelor private, persoanele fizice fiind de departe pe ultimul loc.

Din totalul creditelor (care depasesc ca valoare 200 milioane de lei) care se ridica la 140.226 mld. lei, populatia nu a reusit sa se imprumute decat de 722 mld. lei.

Una dintre cauze, dar nu singura, ar fi potrivit specialistilor din domeniu, costurile mari implicate inca de obtinerea unui credit. In cazul cel mai fericit o persoana fizica obtine un imprumut la o dobanda care oscileaza undeva in jur de 45-50% pentru creditele in lei si 12-16% pentru cele in dolari.

In plus, birocratia dar si conditiile impuse de banci - in majoritatea cazurilor se ajunge pana la ipoteci pe case, bunuri,etc- este un alt inconvenient pentru solicitantii de imprmuturi.

"Unei persoane fizice care cere un credit de minim 200 de milioane de lei automat i se cere sa gireze cu un imobil sau cu un alt bun de valoare. Pe langa acest lucru mai are nevoie si de un avans consistent (30% de obicei) si gata cheful", comenteaza un bancher.



Creditele pe termen scurt sunt cele mai preferate

Potrivit ultimelor date oficiale furnizate de banca centrala solicitantii de credite se orienteaza, in general, spre imprumuturi pe perioade scurte de timp - pana la 12 luni, printre explicatii fiind incertitudinea economica (evolutia cursului de schimb, a inflatiei).

Cum de altfel era si de asteptat, peste 51,26% din creditele acordate in sistemul bancar (cu valoare de peste 200 mil. lei) au fost pe termen scurt, pana la 12 luni. Creditele pe termen mediu, respectiv pe o perioada cuprinsa intre 1 si 5 ani, au reprezentat 35,49%, in timp ce imprmuturile pe termen lung, peste 5 ani, au detinut 13,25% din total.

Ceea ce s-a remarcat a fost faptul ca incepand cu a doua parte a lui 2000 bancile straine au inceput sa acorde mai multe imprumuturi in timp ce activitatea bancilor romanesti in acest domeniu s-a diminuat usor.

Din punct de vedere al sectorului de activitate al beneficiarului de credite cei mai multi bani s-au indrepat spre industrie, servicii si constructii.

Datele sunt monitorizate de Centrala Riscurilor Bancare (CRB) din BNR, un sistem prin care sunt luate in evidenta toate creditele cu o valoare mai mare de 200 milioane de lei. Scopul pentru care a fost creata Centrala Riscurilor Bancare a fost monitorizarea si supravegherea mai buna a sectorului bancar, si in special a creditarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO