Bănci și Asigurări

Economiştii cred că deficitul mare, sub control deocamdată, ar putea determina capitalul străin să „discrimineze“ piaţa locală

Economiştii cred că deficitul mare, sub control...

Autor: Iulian Anghel

16.10.2018, 00:05 376

Contul curent al balanţei de plăţi (diferenţa dintre intrările şi ieşirile de valută din ţară) a avut în primele opt luni din an un deficit  5,8 miliarde de euro, în creştere cu 37,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Este un deficit mare, dar care este, deocam­dată, finanţabil. Acest lucru nu ar trebuie să ne liniştească, cred econo­miştii.

„Deficitul de cont curent - ce va fi între 3-4% din PIB - poate fi finanţat, arată datele, în primul rând din investiţiile străine (3 mi­liarde de euro, la opt luni - n.red.), dar trebuie să fim atenţi şi la ce se întâmplă în jur. Majoritatea ţărilor din jurul nostru au excendente comerciale (deficitul comercial este principalul factor al deficitului de cont curent în România - n.red.). Dacă ne uităm în jur şi vedem turbulenţele - avem o Turcie într-o stare nu prea bună, de pildă - putem anticipa că investitorii vor fi mult mai atenţi. Şi, dacă lucrurile nu se calmează, ar putea «discrimina România». Nu suntem în perioada din 2008, spun cei care cred că deficitul este mic şi subliniază că atunci deficitul de cont curent era la peste 10% din PIB. Da, aşa este. Dar contextul este cu totul schimbat azi. Suntem între puţinele ţări din UE cu deficit comercial, iar pieţele se uită la aşa ceva“, comentează economistul-şef al Raiffesnen Bank, Ionuţ Dumitru.

Potrivit datelor BNR, deficitiul de cont curent a fost mai mare, la opt luni, cu 1,6 miliarde de euro, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până aproape de 6 miliarde de euro. Anul acesta deficitul se va îndrepta spre 4% din PIB, dar dincolo de aceste cifre care nu spun aproape nimic pentru nespecialişti, trebuie reamintit că un deficit de cont curent mare pune presiune mare pe moneda naţională: când sunt mai puţin euro în piaţă, firesc, preţul lor creşte. Deocamdată leul este stabil - leul este în aceste zile la 4,66 de lei/euro, faţă de 4,65 de lei pentru un euro, la începutul lui ianuarie

Deficitul de cont curent este deter­minat, în principal, de deficitul comercial (bunurile de consum), care creşte continuu, ceea ce înseamnă că România consmă, dar consumă mai mult şi din ceea ce produc alte ţări. După cum arată datele BNR, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 20% la opt luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Deficitul comercial a fost mai mare cu 1,5 miliarde de euro şi a ajuns la 8,7 miliarde de euro. Serviciile, care, prin excedentul înregistrat (în special la transporturi) scad – excedentul s-a redus cu 2,2% (123 de milioane de euro), până la 5,4 miliarde de euro.

 

Investiţiile străine nu cresc

Investiţiile străine în România, la opt luni, au însumat 2,8 miliarde de euro, în scădere faţă de 2,9 miliarde de euro, cât au însemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 2,5 miliarde de euro, iar creditele intragrup (împrumuturile returnate de companiile-fiice din România companiilor-mamă din străinătate) au fost de 346 milioane euro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO