Bănci și Asigurări

Erste decide pe 14 noiembrie majorarea capitalului BCR cu până la 144 mil. euro. Nu aşteaptă finalizarea tranzacţiilor cu SIF-urile

Erste nu aşteaptă finalizarea tranzacţiilor cu SIF-urile şi pregăteşte majorarea capitalului BCR cu 100 mil. euro

Andreas Treichl, CEO al Erste, aduce 100 mil. euro la BCR după ce în 2006 a plătit 3,75 mld. euro pentru preluarea băncii. El a anunţat luni măsuri de curăţare a bilanţului Erste care duc banca pe pierdere, inclusiv ca o consecinţă a preţului foarte mare plătit pe BCR, dar spune că nu-şi consideră postul ameninţat de situaţia creată

Autor: Razvan Voican, Adrian Cojocar

13.10.2011, 00:06 935

Managementul BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a convocat pe 14 noiembrie o Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor pentru aprobarea majorării capitalului social cu până la circa 618 mil. lei (144 mil. euro) prin emiterea a cel mult 6,18 milioane de acţiuni noi cu valoarea nominală de 0,1 lei/acţiune.

Preţul de subscriere va fi egal cu valoarea nominală, iar acţiunile rămase nesubscrise vor fi anulate.

Austriecii de la Erste Group, care controlează BCR printr-un pachet de aproape 70% din acţiuni, sunt pregătiţi să susţină majorarea capitalui, oficialii grupului indicând luni o sumă de 100 mil. euro pe care ar urma să o investească astfel în banca locală. De altfel, odată ce a lansat către SIF-uri oferta de preluare a pachetului minoritar de 30% deţinut de acestea, Erste nu mai contează în niciun fel pe participarea lor la consolidarea capitalului BCR.

Cel mai probabil tranzacţiile cu SIF-urile nu vor putea fi finalizate în timp util până pe 14 noiembrie, în condiţiile în care

Erste a semnat acordul de principiu privind realizarea tranzacţiei cu patru SIF-uri, în timp ce conducerea SIF Moldova încă nu a indicat ce decizie va lua, deşi are mână liberă de la acţionari.

SIF Transilvania ţine AGA la sfârşitul lunii, iar SIF Banat-Crişana a convocat AGA la începutul lui noiembrie pentru a decide vânzarea.

Pasul următor este semnarea de către Erste şi SIF-uri a unor contracte ferme care să declanşeze procedura de schimb al acţiunilor BCR cu acţiuni Erste.

Chiar dacă teoretic SIF-urile ar participa la majorarea de capital care va fi decisă pe 14 noiembrie, ele şi-ar primi ulterior banii înapoi de la Erste. Cele patru SIF-uri care au bătut palma cu Erste vor încasa circa 105 mil. euro cash pentru un pachet de 4% din BCR şi acţiuni Erste pentru restul de 20,12%.

SIF Muntenia: BCR ar fi în aceeaşi situaţie cu Erste dacă şi-ar ajusta activele

SIF Muntenia ar fi cel mai avansat acţionar minoritar în pregătirile pentru încheierea tranzacţiei. "Preţul este stabilit, nu se mai poate schimba. Acum lucrăm numai la nişte clauze. Fiecare SIF va finaliza tranzacţia cu Erste la o altă dată în funcţie de când au convocate adunările generale. Nu pot să spun când anume pentru că sunt necesare anumite aprobări ale unor instituţii care pot să dureze de la o zi la o lună. În ceea ce priveşte ajustarea din bilanţul Erste, pot să spun că înainte de ajustare nu ştiam ce avem, dar acum ştim", a declarat Petre Szel, şeful SIF Muntenia.

Întrebat dacă nu-i pare rău că a dat o bancă care înregistra profit, respectiv BCR, pentru una care va înregistra pierderi anul acesta, Erste, Szel a spun că şi BCR-ul s-ar afla în aceeaşi situaţie ca Erste dacă şi-ar ajusta corespunzător activele.

Preşedintele SIF Muntenia a lăsat totodată să se înţeleagă că majorarea de capital a BCR în valoare de 144 mil. euro este exclusiv treaba austriecilor, care vor aduce 100 mil. euro în bancă, în timp ce SIF-urile nu vor fi implicate în operaţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO