Bănci și Asigurări

Eurobank a planificat investitii de 170 mil. euro la Bancpost

04.08.2006, 18:16 15

EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, are prevazute pentru anul acesta investitii de circa 170 milioane de euro in Romania, care ar urma sa sustina inclusiv extinderea retelei la 210 unitati, potrivit prezentarii rezultatelor pe semestrul I facute recent la Atena. Potrivit obiectivelor stabilite, soldul creditelor ar urma sa ajunga la 1,2 miliarde de euro la sfarsitul anului, in crestere cu 63% fata de anul precedent.
In prima jumatate a acestui an, Bancpost a contribuit cu 3,4 milioane de euro la profitul net al grupului in regiune, cu 3 milioane de euro mai putin decat subsidiara din Bulgaria.
Conform estimarilor pe baza datelor din luna mai, Bancpost detinea o cota de 7,3% pe piata creditului pentru populatie, fata de 9,6% in cazul bancii din Bulgaria.
Din punctul de vedere al activelor, Bancpost a ramas a opta banca de pe piata la jumatatea anului, desi a inregistrat o crestere de peste 11% in trimestrul al doilea, ajungand la o cota de piata de 4,2%. Potrivit datelor publicate de EFG Eurobank, soldul creditelor acordate de Bancpost a crescut cu 211 mil. euro in trimestrul II, fata de o crestere de 115 mil. euro in primele trei luni ale anului, totalul ajungand la 1,16 mld. euro la sfarsitul semestrului I. Subsidiara din Bulgaria si-a majorat insa portofoliul de credite cu numai 133 mil. euro, pana la 887 mil. euro.
Actionarul majoritar noteaza cresterea semnificativa a creditului pentru companii, a creditului de consum si ipotecar. De asemenea, este mentionata cresterea inregistrata de compania de leasing a grupului, precum si plasarea EFG Eurobank Securities in primele zece case de brokeraj de pe piata.
Dupa renuntarea la CEC, chiar inaintea depunerii ofertelor angajante, EFG Eurobank ramane sa se concentreze pe crestere organica in Romania, continuand procesul de modernizare a Bancpost.
Pana la sfarsitul anului urmeaza sa fie luata o decizie in privinta eventualei schimbari a numelui bancii, dupa cel al actionarului majoritar.
Bancpost se afla intr-o concurenta dura cu Alpha Bank, care o intrecea cu putin la jumatatea anului in termeni de active. Concurenta devine din ce in ce mai dura, o data cu ascensiunea Bancii Transilvania si fuziunea HVB-Tiriac, avansarea in clasament fiind tot mai dificila, mai ales dupa ce se va transa si privatizarea CEC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO