Bănci și Asigurări

Finanţele au împrumutat 700 de milioane de lei prin vânzarea de obligaţiuni pe trei ani

Finanţele au împrumutat 700 de milioane de lei prin...

Autor: Marius Oncu

17.02.2015, 00:00 257

Trezoreria a primit oferte de 975 de milioane de lei, dar a împrumutat doar suma prevăzută în prospectul de împrumut pentru luna februarie.

Randamentul mediu pe an a scăzut la 1,94%, un nou minim record, de la 2,07% în luna ianuarie, când statul a vândut cel mai recent instrumente fiannciare cu maturitate similară, prin redeschiderea aceleiaşi emisiuni de obligaţiuni.

Maturitatea reziduală se situează la 2 ani şi 11 luni, faţă de trei ani şi 3 luni la sfârşitul lunii octombrie, când Finanţele au lansat această emisiune de titluri.

Statul va redeschide marţi emisiunea de obligaţiuni printr-o licitaţie suplimentară în cadrul căreia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat la licitaţia de luni. Suma vizată prin licitaţia suplimentară este de 105 milioane de lei.

Ministerul Finanţelor a planificat să împrumute în februarie prin vânzarea de titluri de stat 5 miliarde de lei, cea mai mare valoare a emisiunilor brute începând din februarie 2011 şi în urcare de la 3,6 miliarde de lei în prima lună a acestui an.

În cadrul licitaţiilor de referinţă, statul are planificat să obţină 4,5 miliarde de lei, iar prin sesiunile suplimentare, în cadrul cărora vinde titluri în condiţiile stabilite în cadrul licitaţiilor de referinţă, intenţionează să atragă 480 de milioane de lei.

Până în prezent, statul a împrumutat în luna februarie, inclusiv rezultatul licitaţiei de luni, suma de 3,57 miliarde de lei.

Ministerul Finanţelor a anunţat că vrea să atragă în 2015 până la 40 de miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, la care ar urma să se adauge maxim 3 de miliarde de euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale.

Anul trecut, Finanţele au împrumutat din piaţa internă 40,56 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO