Bănci și Asigurări

Finanţele au luat 500 milioane de lei pe cinci ani la un cost în creştere

Finanţele au luat 500 milioane de lei pe cinci ani la un...

Autor: Liviu Popescu

15.12.2015, 00:00 133

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 500 milioane de lei (echivalentul a 110 mil. euro) de la bănci printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu scadenţa în martie 2021. Statul s-a împrumutat la un cost de 2,79% pe an, în creştere faţă de precedenta licitaţie cu astfel de titluri de stat pe scadenţă asemănătoare din noiembrie, când Trezoreria s-a împrumutat la un cost de 2,6% pe an. La licitaţia de ieri, băncile au depus oferte de doar 560 mil. lei.

„Nivelul de precauţie din pieţe rămâne ridicat înaintea aşteptatei creşteri de rată a Federal Reserve de miercuri. Vinerea trecută, randamentele au urcat în medie cu 5-6 puncte de bază, cu presiuni de vânzare pe toate segmentele curbei pe fondul sentimentului de risc nefavorabil la nivel global”, scriu analiştii de la ING într-o notă de studiu. Pentru luna decembrie, statul şi-a programat împrumuturi de 2,7 mld. lei, din care se poate adăuga suma de 300 mil. lei din alocările suplimentare. În această lună, până în prezent statul a împrumutat 1,6 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO