Bănci și Asigurări

Finanţele le pot lăsa săptămâna viitoare bancherilor 1,26 mld. euro să-i împingă să dea credite

Finanţele le pot lăsa săptămâna viitoare bancherilor 1,26 mld. euro să-i împingă să dea credite

Autor: Voican Razvan

22.07.2011, 00:01 73

"Încă nu am luat o decizie, continuăm tatonările cu băncile şiîn funcţie de rezultat vom alege o variantă la începutul săptămâniiviitoare. Cert este că putem păti fără probleme ambele împrumuturiscadente din lichidităţile disponibile şi nu avem nicio presiune săfacem vreo rostogolire", a declarat Bogdan Drăgoi, secretar de statîn Ministerul Finanţelor responsabil cu Trezoreria.

El spune că achitarea împrumuturilor fără a emite alte titluriîn loc i-ar determina pe bancheri să caute plasamente alternativeprin acordarea de credite în economie.


Deja nimeni de pe piaţă nu se aşteaptă ca Finanţele să lanseze unnou împrumut care să înlocuiască club loan-ul de 1,26 mld. euroatras în urmă cu doi ani în primul rând având în vederecaracteristicile acestui tip de finanţare, respectivimposibilitatea băncilor de a folosi această creanţă ca garanţie laoperaţiuni repo cu Banca Naţională.


Rămâne aşadar posibilitatea refinanţării emisiunii de titluri îneuro lansată în urmă cu un an, în acest caz discuţiile urmând să seconcentreze pe maturitatea unui eventual nou împrumut. Fărăîndoială, Ministerul Finanţelor va încerca să obţină din parteabăncilor o maturitate net mai mare, de cel puţin trei ani, conformstrategiei generale de reaşezare a structurii scadenţelor aferentedatoriei publice.


În ipoteza în care statul ar achita ambele împrumuturi fără a emitealte titluri în loc, băncile s-ar trezi dintr-o dată cu aproape 2,5mld. euro "în braţe". Fiind greu de crezut că o asemenea sumă arputea fi absorbită în creditarea sectorului privat într-o perioadăscurtă, s-ar contura riscul ca o parte din banii respectivi să iasăde pe piaţa locală.


Scenariul cel mai probabil rămâne aşadar rostogolirea titlurilor îneuro de 1,21 mld. euro, pentru care Finanţele plătesc o dobândă de4,9% pe an, şi "alimentarea" băncilor cu restul de 1,26 mld. eurodin club loan.


Bufferul de lichiditate din Trezorerie s-a îndestulat în ultimeleluni cu mai multe intrări de valută de la Comisia Europeană, dinobligaţiunile în euro din luna mai de aproape 1 mld. euro. euro,plus emisiunea externă de 1,5 mld. euro din iunie.


Rămâne de văzut săptămâna viitoare şi programul de emisiuni peaugust. Pentru iulie, au fost anunţate titluri de 4 mld. lei, dardatorită condiţiilor favorabile au fost atrase 4,2 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO