Bănci și Asigurări

Finanţele plătesc tot mai mult pentru împrumuturile atrase prin titluri de stat

Finanţele plătesc tot mai mult pentru împrumuturile...

Autor: Mediafax

09.07.2012, 15:58 438

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat luni 700 milioane lei, reuşind să atragă întreaga sumă vizată la licitaţia pentru vânzare de certificate de trezorerie cu maturitate de 11 luni, însă randamentul mediu a crescut de la 5,29% pe an la 5,53% pe an.

Ofertele băncilor au cumulat 1,683 miliarde lei.

Dealerii estimau că Ministerul Finanţelor trebuie să accepete un randament de circa 5,7% pe an pentru a atrage întreaga sumă vizată, având în vedere cotaţiile din piaţa secundară.

La precedenta licitaţie pentru certificate de trezorerie, din 18 iunie, Finanţele au respins ofertele băncilor considerând că randamentele cerute sunt prea ridicate. Anterior, la 11 iunie, Ministerul Finanţelor Publice a acceptat un randament de 5,29% pe an pentru certificate de trezorie cu maturitate la un an.

Intensificarea tensiunilor politice dintre PDL şi USL şi aşteptarea votului din Parlament pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu au dus săptămâna trecută la deprecierea leului cu 2% în raport cu euro şi, totodată, au susţinut creşterea costurilor de împrumut ale Finanţelor.

Ministerul Finanţelor Publice vrea să împrumute în iulie 2,25 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă, sub valoarea programată pentru luna iunie, de 3,5 miliarde lei. Finanţele au împrumutat joi 286,2 milioane lei, puţin peste jumătate din valoarea programată şi randamentul mediu acceptat pentru obligaţiunile emise a crescut de la 5,82% la 5,97% pe an.

Deşi pentru luna iunie a programat licitaţii de 3,5 miliarde lei, Trezoreria a reuşit să împrumute doar 1,4 miliarde lei, în condiţiile în care randamentele cerute au crescut, în principal ca urmare a incertitudinilor privind zona euro.

Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului până în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobânzii de politică monetară de către BNR. Trendul s-a inversat începând cu luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Ministerul Finanţelor a atras în acest an 36,95 miliarde lei pe piaţa locală. La această sumă se adaugă împrumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO