Bănci și Asigurări

Finanţele s-au împrumutat pe un an la un cost minim record de 1,2% pe an

Finanţele s-au împrumutat pe un an la un cost minim...

Autor: Liviu Popescu

16.10.2015, 00:03 176
Ministerul Finanţelor a împrumu­tat ieri 700 milioane de lei (echivalentul a 160 mil. euro) de la bănci printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu dis­count, la un cost minim record de 1,2% pe an, susţinut de faptul că dea­lerii au venit cu ordine agre­sive în con­textul îmbunătăţirii con­diţiilor de lichiditate.

Astfel, Finanţele au primit oferte de 2,5 miliarde de lei (500 milioane de lei), adică de peste trei ori şi ju­mătate mai mult faţă de suma plani­ficată în prospectul de împru­mut pentru licitaţia de ieri, res­pectiv 700 de mi­lioane de lei.

La precedenta licitaţie cu astfel de ti­tluri de stat pe scadenţă asemănă­toa­re, de la finele lunii septembrie, Mi­nisterul Finanţelor a împrumutat de la bănci 700 de milioane de lei cu un nivel mediu ponderat al randamentului de 1,4% pe an. Atunci, băncile au depus oferte de 1,8 miliarde de lei, adică de două ori şi jumătate peste nivelul la care statul a împrumutat.

Pentru luna octombrie, statul şi-a programat împru­muturi de 3,7 miliarde de lei din care 3,4 mi­liarde de lei prin emisiuni de obli­gaţiuni de stat şi cer­tificate de tre­zorerie, iar restul de 300 de milioane de lei din alocările supli­mentare.

Până la jumătatea acestei luni, Finanţele au împrumutat apro­ximativ 1,5 miliarde de lei. Luna trecută, statul a luat 3,5 mld. lei, res­pectiv cel mai încărcat calendar de până atunci.

Statul şi-a propus anul acesta să atragă 40 de miliarde de. lei prin vânzarea pe piaţa internă de certificate de trezorerie şi obligaţiuni, iar până în prezent a luat circa 26 de miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO