Bănci și Asigurări

Finanţele vor să împrumute 400 mil. euro de la băncile locale la dobândă de 5%

19.07.2010, 16:44 12

Ministerul Finanţelor va lansa pe 28 iulie o emisiune deobligaţiuni în euro în valoare de 400 mil. euro şi cu maturitateade un an, destinată pieţei interne. Dobânda va fi de 5% pe an.Finanţele încearcă să evite astfel presiunea băncilor de creştere adobânzilor la lei, care a făcut ca programul de emisiuni de titluride stat în lei să nu fie realizat în ultmele două luni.

Finanţele ar putea avea însă dificultăţi şi la strângerea celor400 mil. euro la dobânda de 5%, având în vedere că în ultimele zilecotaţiile CDS-urilor (instrumentele de măsure a riscului deneplată) pentru România au sărit din nou la peste 360 de puncte debază, tendinţa fiind accentuată de turbulenţele din Ungaria. Deasemenea, unele bănci şi-au atins plafonul de expunere pe statulromân.

În urma unor discuţii care ar putea avea loc şi în această searăla BNR cu cei mai importanţi bancheri de pe piaţă, Finanţele arputea strânge însă suma dorită, pe seama unei înţelegeri cu maimulte bănci, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut în momentele încare Trezoreria a rămas fără lichidităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels