Bănci și Asigurări

Fuziunile din pensii, in dezbatere publica

17.04.2008, 20:40 18

Clientii unui fond de pensii administrat privat (pilonul II) care urmeaza sa fie absorbit de un alt fond se pot transfera fara a plati penalitati la orice alt fond de pe piata, in cazul in care nu agreeaza conditiile fuziunii.
Aceasta prevedere este cuprinsa in proiectul de norma privind protectia participantilor la fondurile de pensii administrate privat in cazul fuziunii fondurilor, lansat ieri in dezbatere publica de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Acest proiect reglementeaza cadrul legal necesar proceselor de fuziune, prin care un fond de pensii administrat privat absoarbe un alt fond si stabileste reguli privind protectia clientilor fondurilor.
Norma este foarte asteptata de piata, in conditiile in care mai multe fonduri de pensii de mici dimensiuni, cum ar fi Prima Pensie sau Zepter, cauta cumparatori, potrivit unor surse din piata.
Aceleasi surse afirma ca administratorul de pensii obligatorii BT Aegon ar fi ajuns deja la o intelegere pentru a prelua fondul OTP, aceasta fiind prima tranzactie din piata pensiilor private.
Potrivit proiectului CSSPP, fuziunea intre doua fonduri va putea fi realizata la initiativa reprezentantilor acestora, prevazuti in contractul de societate civila care a stat la baza infiintarii fondului.
In cazul in care vor exista clienti care vor dori sa se transfere la alte fonduri din piata, Casa Nationala de Pensii va procesa mai repede cererile de transfer.
"Pentru fiecare dintre participantii fondului absorbit se va calcula un nou numar de unitati de fond. Proiectul de norma contine formula de calcul a numarului de unitati la fondul absorbant aferente fiecarui participant preluat, precum si formula de calcul a numarului total de unitati de fond aferente noului activ al fondului absorbant, dar si operatiunile care trebuie efectuate de catre depozitarul fondului absorbit", au precizat oficialii Comisiei.
Proiectul normei prevede ca administratorul fondului de pensii absorbit trebuie sa acopere din provizionul tehnic eventualele diferente intre valoarea activului personal al fiecarui participant care va fi preluat de fondul absorbant si valoarea garantata prin lege.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO