Bănci și Asigurări

Generali caută să se repoziţioneze pe piaţă după pierderi de 20 mil. euro anul trecut

Generali caută să se repoziţioneze pe piaţă după pierderi de 20 mil. euro anul trecut

Generali a plătit anul trecut mai multe despăgubiri de valori mari înregistrate pe contracte RCA încheiate de Ardaf înainte de fuziune, aceste daune având un impact semnificativ asupra rezultatului companiei

Autor: Ciprian Botea

15.03.2012, 00:04 899

Generali, un jucător de top zece din piaţa asigurărilor, urmăreşte să-şi schimbe strategia de vânzări anul acesta şi se va concentra pe asigurările de viaţă tradiţionale, asigurări auto facultative (Casco) pentru flote de dimensiuni mici şi asigurări de locuinţe după ce a raportat o pierdere de 83 de milioane de lei (19,5 milioane de euro).

"Strategia pe 2012 se va focusa pe asigurările de viaţă tradiţionale, asigurarea de flote auto de mici dimensiuni, Casco şi RCA la pachet sau asigurări de locuinţe prin expunerea controlată la riscul de catastrofă. Pe RCA vom menţine politica precaută de subscriere pentru a fi pregătiţi în momentul încetării răz­boiului pre­ţurilor", afirmă reprezentanţii Generali.

Pierderea de anul trecut s-a datorat cheltuielilor excepţionale cu fuziunea dintre Generali şi Ardaf, dar şi daunelor mari plătite pe poliţe de răspundere civilă auto (RCA), multe din contractele încheiate în trecut de Ardaf.

Afacerile asigurătorului s-au restrâns cu 22% anul trecut, până la 511 milioane de lei (circa 120 mil. euro), scăderea fiind datorată vânzărilor mai mici de poliţe Casco (-34%) şi RCA (-54%). "Scăderea de la RCA chiar ne-am asumat-o prin politica adoptată, respectiv preţuri corecte pentru riscurile asumate", mai spun reprezentanţii Generali.

Creşteri s-au înregistrat pe segmentul asigurărilor de incendiu şi calamităţi naturale (25%), daune la proprietăţi (50%) şi asigurări de răspundere civilă generală (4,2%). Vânzările de asigurări de viaţă au crescut, de asemenea, cu 2,4%, până la 93 milioane de lei (22 mil. euro).

Italienii de la Generali, care operează în Europa Centrală şi de Est în parteneriat cu fondul de investiţii ceh PPF, au decis anul trecut să-şi consolideze afacerile locale printr-o fuziune între companiile Generali Asigurări şi Ardaf. Generali era una din puţinele companii de asigurări locale care au raportat profit în mod constant în trecut, în timp ce Ardaf a avut pierderi de zeci de milioane de euro în ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO