Bănci și Asigurări

Generali tinteste 12% din pensiile private obligatorii

03.07.2007, 18:57 17

Generali Fond de Pensii, compania specializata in pensii obligatorii a asiguratorului cu acelasi nume, si-a stabilit ca obiectiv pentru acest an o cota de piata de 12% din numarul de clienti, adica 300.000 de persoane, a comunicat ieri compania.
Deocamdata, Generali a depus la Comisia de Pensii Private (CSSPP) cererea pentru constituirea acestei societati distincte.
Noua companie va administra doar pensii obligatorii (pilonul II), strategia Generali neincluzand, cel putin deocamdata, gestionarea pensiilor facultative (pilonul III).
In afara de Generali, alte 12 companii se afla pe lista de asteptare, in diverse stadii de autorizare, pentru obtinerea licentei de administrator de pensii private obligatorii.
Deocamdata, nicio companie nu a obtinut aceasta licenta, primele decizii in acest sens din partea CSSPP fiind asteptate, cel mai probabil, peste o saptamana, la urmatoarea sedinta de consiliu a CSSPP. Conform calendarului oficial, startul sistemului se va da luna viitoare, cand va incepe procesul de aderare la fondurile de pensii obligatorii de pe piata. Data efectiva de start va fi anuntata in curand de catre CSSPP, odata cu adoptarea normei de aderare pentru pensiile obligatorii.
La sistem vor participa anul acesta circa 2,5 milioane de angajati, adica toti cei sub 35 de ani (care vor fi obligati sa adere la un fond de pensii) si aproximativ jumatate dintre cei cu 35-45 de ani (care au deschisa aceasta optiune, fara a fi obligati).
Cotizarea la sistem nu presupune niciun cost suplimentar pentru angajat sau angajator, ci doar virarea unei parti a contributiilor de pensii (CAS) deja platite in sistemul public catre un fond de pensii administrat privat.
Dupa perioada celor patru luni de aderare voluntara, salariatii sub 35 de ani vor fi redistribuiti in mod automat si aleatoriu la fondurile existente pe piata, proportional cu numarul de clienti deja obtinuti.
Apoi, primele contributii vor fi colectate incepand cu luna ianuarie a anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO