Bănci și Asigurări

HSBC, una dintre cele mai mari bănci din lume, raportează o scădere imensă a profitului de 80% după ce a acoperit o gaură de 3 mld. dolari la o bancă pe care o deţine în China

HSBC, una dintre cele mai mari bănci din lume,...

Autor: Ştefan Stan

21.02.2024, 08:27 610

Profitul înainte de impozitare al HSBC a scăzut cu 80% faţă de anul precedent în ultimele trei luni ale anului 2023, deoarece a înregistrat o taxă de 3 miliarde de dolari pentru valoarea participaţiei sale la Bank of Communications din China, a anunţat miercuri creditorul, scrie FT. 

Profitul pentru al patrulea trimestru a scăzut la 1 miliard de dolari, de la 5 miliarde de dolari cu un an înainte, a precizat creditorul. Profitul său înainte de taxe pentru întregul an a crescut cu 78%, la 30 miliarde de dolari, ca urmare a creşterii ratelor dobânzilor, dar a ratat aşteptările analiştilor de 34 miliarde de dolari.

HSBC a declarat că deprecierea BoCom a fost "în conformitate cu evoluţiile recente de pe piaţa din China continentală", dar că BoCom "rămâne un partener puternic". Creditorul cu sediul în Marea Britanie, care deţine o participaţie de 19% în banca chineză, a declarat că "opiniile sale pozitive privind oportunităţile de creştere structurală pe termen mediu şi lung în China continentală rămân neschimbate".

Acţiunile HSBC listate la Hong Kong au scăzut miercuri cu până la 3,8% după publicarea rezultatelor.

Rezultatele evidenţiază modul în care băncile îşi diminuează expunerea la China, pe măsură ce creşterea încetineşte în a doua cea mai mare economie a lumii. În octombrie, Standard Chartered, rivalul HSBC, a înregistrat o depreciere de 700 de milioane de dolari pentru investiţia sa în China Bohai Bank, un creditor din China continentală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO