Bănci și Asigurări

Imprumuturile statului de la banci au scazut cu o treime

17.08.2001, 00:00 18



Pe fondul cresterii disponibilitatilor in valuta ale Ministerului Finantelor Publice, in urma succesului iesirilor pe pietele financiare internationale, pe de o parte, dar si a interesului manifestat pentru titlurile de stat in valuta emise de acesta, creditul guvernamental net a scazut continuu.

Numai in iunie acesta a scazut cu 33,2% , la sfarsitul primului semestru acest indicator situandu-se la nivelul de 21.589 miliarde de lei.

Creditul neguvernamental a continuat sa inregistreze un trend ascendent, majorandu-se cu 2,8% la nivelul de 92.885 miliarde lei, pe seama cresterii cu 2,9% a componentei in lei si cu 2,7% a componentei in valuta.

De asemenea, masa monetara a fost, la sfarsitul lunii iunie, de 208.498 miliarde lei. Fata de luna anterioara, aceasta a inregistrat o crestere nominala de 4,3% si de 2,7% in termeni reali.

Potrivit informatiilor furnizate de banca centrala majorarea masei monetare s-a realizat exclusiv pe seama cresterii nivelului activelor externe nete.



Depozitele bancare sunt inca devansate de titlurile de stat

Economiile populatiei in sistemul bancar au ajuns, la sfarsitul primului semestru al anului, la 52.348 miliarde lei, in crestere cu 3,3% fata de luna mai, certificatele de trezorerie emise de Ministerul Finantelor continuand sa concureze depozitele bancare.

Desi dobanzile oferire populatiei la titlurile de stat a scazut de la emisiune la emisiune, pe fondul riscului inexistent si a dobanzilor net superioare celor oferite de banci, volumul certificatelor de trezorerie in lei detinute de populatie a atins la sfarsitul lunii iunie nivelul de 14.167 miliarde lei, ceea ce reprezinta o majorare cu 5,2% comparativ cu luna anterioara. In crestere au fost si depozitele in lei ale agentilor economici, cu 3,8%, acestea ajungand pana la 20.218 miliarde lei.

Depozitele in valuta ale rezidentilor, exprimate in lei, au crescut cu doar 2,3%, pana la 89.931 miliarde lei, "pe seama majorarii depozitelor in devize ale populatiei si a deprecierii cursului de schimb al monedei nationale", se arata in comunicatul BNR.

Daca de-a lungul timpului dolarul a fost unul dintre instrumentele de economisre cele mai rentabile, randamentele aduse fiind superioare multor altele, in ultimele luni ca urmare a deprecierii leului destul de scazute moneda amerciana a pierdut "plutonul fruntasilor"

Activele externe nete au crescut cu 14,9%, pana la 129.295 miliarde lei, in principal ca urmare a emisiuni de euroobligatiuni a Ministerului Finantelor Publice in valoare de 600 milioane euro.

Pe de alta parte, activele interne nete au inregistrat o diminuare cu 9,3% comparativ cu luna mai, atingand valoarea de 79.203 miliarde lei, in conditiile in care creditul intern s-a redus cu 6,7% pana la 114.474 miliarde lei, iar alte active interne nete s-au mentinut la un nivel relativ constant.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels