Bănci și Asigurări

In trei zile BNR a strans din piata echivalentul a 370 mil. euro

22.08.2003, 00:00 19



Banca Nationala isi continua in forta politica de sterilizare a lichiditatii de pe piata monetara. Numai in ultimele trei sedinte de tranzactionare a atras de la banci peste 13.700 miliarde de lei - in jur de 370 milioane de euro, si asta dupa ce saptamana trecuta a mai "curatat" din piata ale 6.200 miliarde de lei(167 mil. euro).



Si de la inceputul lunii, cand - de voie sau de nevoie - a acceptat sa plateasca dobanzi mai mari cu un punct procentual, costurile pe care banca centrala le are cu sterilizarea lichiditatii sunt si mai mari.



Cele mai castigate din aceasta afacere par sa fie bancile. Cum dobanzile platite la titlurile de stat emise de Finante bat pasul pe loc de multa vreme si dupa cum stau lucrurile este posibil ca aceasta tendinta sa se continue, bancile prefere de departe sa-si plaseze o mare parte din lichiditatile zilnice la banca centrala: castigul este bun, iar plasarea banilor nu presupune gandirea vreunui scenariu foarte complicat.



si asta cu atat mai mult cu cat nici nu prea au alternativa pe acest palier al portfoliului de plasamente.



La ultimele licitatii de titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor, chiar daca randamentele platite au fost usor in crestere, la o cerere initiala de 900 miliarde de lei bancile au cumparat titluri de doar 76 miliarde de lei. Scadenta titlurilor a fost de 6 luni, iar dobanda medie platita de 15,8% pe an.



Finantele au programat pentru luna aceasta sa atraga de la banci 5.100 mld. lei, cea mai mare parte a banilor intentionand sa-i obtina pe termen scurt - pana la un an. Pe termen mai lung - adica doi si trei ani - Finantele mizau pe 1.500 mld. lei. Pana acum insa sumele atrase de la banci sunt infime, poate de ordinul catorva sute de miliarde de lei.



Este interesat de vazut care vor fi efectele acestei politici a Finantelor, destul de incorenta in opinia multora, care cel mai probabil ar putea sa-si arate coltii incepand de anul viitor.



Atat la nivelul pietei, cat si in ceea ce priveste costurile de finantare ale Trezoreriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels