Bănci și Asigurări

Inca opt banci straine interesate de piata locala

17.03.2009, 14:15 20

Inca opt banci din spatiul comunitar au notificat Bancii Nationale intentia de a oferi servicii in mod direct pe piata locala in baza pasaportului financiar european, chiar in contextul tensionat al pietelor internationale.

Lista institutiilor interesate de piata locala a fost completata in primele trei luni ale anului cu nume precum Aegon Bank, Raiffeisen Stras-Spielfeld sau Nord LB Covered Bank. De asemenea, trei institutii specializate in emiterea de moneda electronica - PSI-Pay, Vincento Payment Solutions si Smart Voucher Limited au depus notificari la BNR.
Aegon Bank este o divizie a asiguratorului olandez Aegon, care este prezent pe piata locala printr-un fond de pensii si o companie de asigurari de viata. Potrivit notificarii, banca este interesata de atragerea de depozite, oferirea de servicii de tranzactionare, administrarea portofoliilor si custodia de instrumente financiare. Banca nu este interesata de activitati de creditare.
Nord LB Covered Finance este un vehicul financiar al grupului Nord LB, unul dintre jucatorii de top zece in sistemul financiar german. Banca este specializata in finantari publice si atragerea de finantari pentru grup, in special in tarile din afara zonei euro.
Raiffeisen Stras-Spielfeld este o membra a grupului Raiffeisen care ofera microcredite, cu valori de pana la 25.000 de euro, pentru intreprinderile mici, cu o prezenta regionala in Austria.
Numarul institutiilor care au notificat catre BNR intentia de a activa pe plan local dupa aderarea la Uniunea Europeana a ajuns acum la 174. Pe lista apar de la giganti financiari de talie mondiala pana la banci specializate in managementul averilor.
O parte dintre cei care au notificat oferirea de servicii in mod direct aveau deja o prezenta pe plan local, prin filiale sau sucursale. Alternativa pasaportului european le ofera acestor jucatori posibilitatea de a structura deal-uri transfrontaliere, atunci cand aceste solutii sunt mai avatajoase decat derularea operatiunii la nivel local.
Jucatorii care ofera servicii in mod direct au avut pana acum o prezenta destul de discreta pe piata, fiind mai activi in anii trecuti doar in zona finantarilor pentru corporatii. In acest segment jucatorii locali sunt dezavantajati de reglementarile restrictive impuse de BNR, mai ales in domeniul rezervelor minime obligatorii.
De altfel, multe companii private au apelat la credite direct de la companiile-mama sau chiar banci straine, acumuland astfel o datorie externa de aproape 21 de miliarde de euro, la sfarsitul anului trecut.
Pe zona de retail niciun jucator strain nu a oferit servicii de masa pe baza pasaportului financiar european.
In sistemul bancar local functioneaza 31 de banci cu licenta de la BNR si 12 sucursale ale unor grupuri din UE.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO