Bănci și Asigurări

Incetineste scaderea rezervei valutare a BNR

Incetineste scaderea rezervei valutare a BNR
02.03.2009, 18:26 9

Rezerva valutara a BNR a coborat la 25,91 miliarde de euro la sfarsitul lunii februarie, cu 92 de milioane de euro sub nivelul din ianuarie.

Aceasta este a patra luna consecutiva de scadere a rezervelor, timp in care din vistieria BNR au iesit 1,4 miliarde de euro.
Scaderea din februarie a avut loc in conditiile in care BNR a inregistrat intrari de 3,47 miliarde de euro la rezerva, iar iesirile de valuta au urcat la 3,56 miliarde de euro.
Comparativ cu lunile precedente, ritmul de scadere a rezervei a incetinit. In ianuarie rezerva coborase cu 211 milioane de euro, dupa ce in decembrie se cheltuisera ceva mai mult de un miliard de euro.
Guvernatorul Mugur Isarescu a explicat recent ca scaderea puternica a rezervei din decembrie a fost determinata de operatiunile derultate pe piata valutara, in conditiile in care BNR a trebuit sa "sterilizeze definitiv", respectiv sa cumpere excesul de lei de pe piata monetara, rezultat in urma cresterii neanticipate a cheltuielilor bugetare, peste care s-a suprapus impactul deciziei de scadere a rezervelor minime obligatorii la lei. BNR a decis in octombrie sa reduca rezervele minime la lei cu doua puncte procentuale, la 18%. Isarescu a subliniat ca la acel moment nu era anticipata cresterea cheltuielilor publice din ultimele doua luni din 2008, care au impins deficitul bugetar de la circa 2% la peste 5% din Produsul Intern Brut.
BNR nu prezinta detaliat date privind intrarile si iesirile de valuta de la rezerva. Banca centrala noteaza ca intrarile reflecta fluxuri reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta ale bancilor comerciale, alimentarea contului Ministerului Finantelor, alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internationale si operatiuni pe piata interbancara.
Pe partea de iesire, principalele directii au fost modificarile rezervelor minime obligatorii in valuta, platile din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si operatiuni pe piata interbancara.
Dealerii au suspectat in mai multe randuri interventii discrete ale BNR, in conditiile in care euro nu a reusit niciodata sa treaca de intervalul 4,3-4,35 lei, chiar in timp ce monedele vecine au inregistrat deprecieri puternice.
Rezerva de aur a BNR s-a mentinut la 103,7 tone, valoarea acesteia urcand cu 105 milioane de euro, pana la 2,48 miliarde de euro. Astfel, rezervele internationale ale BNR se situau in februarie la 28,38 miliarde de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels