Bănci și Asigurări

Ioan Hosu, Universitatea Babeş Bolyai Cluj: Traversăm un proces de acomodare la noi provocări. Oamenii nu mai vor 3-5 ani de facultate. Politica la nivel european este de schimbare către microcredite, unde trainingul şi formarea o fac antreprenori

ZF Investiţi în România – Cluj-Napoca

Ioan Hosu, Universitatea Babeş Bolyai Cluj: Traversăm...

Autor: Mircea Nica

11.04.2024, 10:42 240

Problema este că deobicei ne uităm cu foarte mare interes la dezvoltări tehnologice, dar omitem că în unele cazuri dezvoltarea tehnologică nu este acompaniată de stiluri de viaţă adecvate şi de preferinţe valorice, a spus Ioan Hosu, profesor universitar la Universitatea Babes Bolyai Cluj, Şeful departamentului de comunicare şi relaţii publice al UBB Cluj, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu CEC Bank, la Cluj-Napoca.

“Traversăm un proces de acomodare la noi provocări. Oamenii nu mai vor 3-5 ani de facultate. Politica la nivel european este de schimbare către micro credite, unde trainingul şi formarea o fac antreprenori. Vii cu ceva punctual, în câteva ore, zeci de ore, câteva zile şi îţi certifici competenţele în care universitates este doar partener. Poltica la nivel european se schimbă în ceea ce înseamnă nivelul învăţământului superior. Europa a pierdut mult în raport cu America, Coreea de Sud şi Japonia”, susţine Ioan Hosu.

Ce a mai spus Ioan Hosu, profesor UBB:

► Noi ne uităm exact la variabile pe care domnul viceprimar le menţiona, calitatea vieţii, care îţi aduce diferenţa în zona aceasta a calităţii, dar nu pe sens larg, ci este vorba de un element important pe care UBB-ul îl asigură, resursa umană. Despre asta vorbim şi cred că acest lucru viabilizează regiunea şi Clujul.

► Când vorbim de UBB, vorbim despre 47.000 de studenţi în această instituţie. Eu reprezint centrul pentru programe europene. Anul trecut, 34 de proiecte beneficiari sau parteneri, 80 mil. euro doar fonduri europene din afară, nu din România, fără cercetare, fără programele de mobilităţi Erasmus, fără banii de la Guvern pentru educaţie. Cam jumătate din bugetul UBB vine de la Guvern, restul vine din alţi bani. Deci Universitatea nu este finanţată de stat, de fapt noi avem 51% resurse extra bugetare.

► Eu cred că s-au atins 3-4 teme majore la care ne uităm cu atenţie. Am încheiat şi noi nişte cicluri electorale, rectori, săptămâna viitoare terminăm cu decanii, iar în următoarele 2-3 luni va veni din partea UBB ideea de guvernare a Universităţii pentru următorii 5 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO