Bănci și Asigurări

Ion Tiriac va detine 40,4% din actiunile noii entitati UniCredit Tiriac

09.02.2007, 19:15 39

Proiectul de fuziune dintre HVB Tiriac si UniCredit Romania va fi supus aprobarii actionarilor convocati pe 9 martie. Pe ordinea de zi figureaza raportul intocmit de KPMG Audit privind bilanturile de fuziune ale celor doua banci la 30 septembrie 2006, precum si raportul cu privire la fuziune intocmit de Ernst& Young, firma angajata ca expert independent.
In urma procesului de fuziune, HVB Tiriac va absorbi UniCredit Romania, data de referinta privind bilanturile celor doua banci fiind 30 septembrie 2006. Banca rezultata va fi denumita UniCredit Tiriac.
In obiectul de activitate al acesteia urmeaza sa fie incluse: operarea ca agent a American Express pentru emiterea de carduri, leasingul financiar, operatiuni in mandat pentru alte entitati membre ale grupului UniCredito Italiano.
Noua banca va functiona in actualul sediu central al UniCredit Romania, care urmeaza sa fie extins.
Actionarii HVB Tiriac sunt chemati sa aprobe majorarea capitalului social al bancii, ca rezultat al fuziunii prin absorbtie cu UniCredit, cu suma de 39,1 mil. lei (circa 11,5 milioane de euro).
Potrivit proiectului de act constitutiv al viitoarei banci, omul de afaceri Ion Tiriac va detine un pachet de 40,4% din actiuni prin cele doua firme ale sale Vesanio (Cipru) si Redrum (Olanda). Actionar majoritar va fi Bank Austria Creditanstalt, cu 44,88% din actiuni, alaturi de UniCredito Italiano, cu 10,31%, si mai multe persoane fizice si juridice romane si straine cu participatii minoritare.
In baza aprobarii prealabile a BNR si cu aprobarea actionarilor, banca isi rezerva dreptul de a-si rascumpara actiunile in vederea reducerii capitalului social subscris. In forma initiala, capitalul ar urma sa fie de 379 mil. lei (circa 111,5 mil. euro). In toata perioada in care cele doua firme ale lui Ion Tiriac vor detine cel putin 10% din actiunile bancii, conditiile de cvorum al AGA nu vor fi considerate indeplinite la prima convocare decat daca vor fi prezente sau reprezentate in mod valabil. La a doua convocare, restrictia nu va mai fi valabila.
Fuziunea dintre HVB Tiriac si UniCredit Romania este a doua asemenea operatiune de calibru pe piata bancara locala, dupa ce in 2005-2006 a avut loc fuziunea dintre HVB Bank si Banca Tiriac. Actul constitutiv al UniCredit Tiriac contine mai multe prevederi care sa asigure protectia participatiei si drepturilor celor doua firme controlate de Tiriac atat timp cat acestea vor detine cel putin 10% din actiuni.
Banca va fi condusa de maximum sase directori care vor forma comitetul de directie, condus de presedintele executiv al bancii. Pentru aceasta pozitie a fost desemnat din toamna trecuta Rasvan Radu, actualul presedinte al UniCredit Romania. In caz de paritate de voturi, votul presedintelui va fi decisiv. Conform situatiei actuale, noua banca va opera 132 de sucursale si agentii, insa pana la finalizarea fuziunii HVB Tiriac ar mai putea deschide cateva unitati in orase in care niciuna dintre cele doua banci nu este inca prezenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO