Bănci și Asigurări

Isărescu crede în euro până la capăt: azi a inaugurat un sistem de plăţi care înseamnă un pas în direcţia adoptării monedei europene

Isărescu: Sistemul de plăţi Target2 România, un pas în direcţia adoptării euro

Autor: Marius Radu - Mediafax

04.07.2011, 13:03 1934

BNR a lansat luni dimineaţa sistemul de plăţi în euro Target2România, considerat de guvernatorul băncii centrale, MugurIsărescu, "un pas în direcţia adoptării euro", în primele trei orede funcţionare fiind operate transferuri de 24 de milioane deeuro.

"În ianuarie 2010, BNR a decis ca şi România să se conecteze laacest sistem înainte de a adopta moneda euro, urmând exemplul altorstate membre din afara zonei euro. În prezent, doar Cehia, Ungaria,Suedia şi Marea Britanie nu sunt conectate la Target2", a spusIsărescu în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit guvernatorului BNR, implementarea unei componentenaţionale a Target2 este obligatorie numai pentru statele membrecare adoptă monedă unică.

Sistemul Target (Trans-European Automated Real-time Grosssettlement Express Transfer) a fost înfiinţat de băncile centraledin zona euro la sfârşitul anilor '90, prin interconectarea a 17sisteme naţionale. Din punct de vedere juridic, sistemul Target 2,dezvoltat în 2007, este structurat ca o multitudine de sisteme deplăţi naţionale, dar tehnic este dezvoltat şi operat de băncilecentrale din Germania, Franţa şi Italia.

Plăţile în euro sunt operate prin sistemul Target 2 România deAlpha Bank Romania, ATE Bank România, CR Firenze Romania, BancaComercială Carpatica, Banca Comercială Feroviara, Banca de ExportImport a României EXIMBANK, Banca Transilvania, Bank Leumi România,CEC Bank, Citibank Europe plc. Dublin-sucursala Romania, CreditEurope Bank (Romania), Emporiki Bank -Romania, Garanti Bank, LibraBank, Marfin Bank (Romania), MKB Romexterra Bank, OTP Bank România,Piraeus Bank România, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank, RBS BankRomania, UniCredit Ţiriac Bank.

Isărescu a explicat că cele 22 de bănci care participă înprezent la acest sistem beneficiază de avantaje precum decontăriimediate, costuri mai reduse şi eficienţă mai mare atât pentruplăţile naţionale, cât şi transfrontaliere.

"Prin introducerea acestui sistem, BNR a răspuns atâtnecesităţilor bancare, cât şi necesităţilor mediului de afaceri,sistemul oferind un canal sigur, rapid şi eficient pentru prcesareainterbancară a plăţilor", a spus Isărescu.

Oficialul BNR a arătat că şi alte bănci vor putea solicitaconectarea la sistem, pe măsură ce îndeplinesc condiţiile departicipare.

Băncile care nu participă din 4 iulie la sistemulTARGET2-România îşi vor putea realiza în continuare tranzacţiile deplată în euro prin intermediul băncilor corespondente localizate înstrăinătate sau, după caz, a băncilor-mamă.

Prin implementarea sistemului TARGET2-România se realizează unadin precondiţiile esenţiale pentru adoptarea monedei euro,respectiv existenţa unei componente naţionale TARGET2, prinintermediul căreia să se implementeze politica monetară unică aEurosistemului (n.r. sistemul băncilor centrale ale statelor membreale UE care au adoptat moneda euro), la momentul la care BNR va fimembră a acestui sistem.

Chiar dacă sistemul este destinat, în principal, tranzacţiilorde plată de mare valoare, prin TARGET2-România se pot procesa şitranzacţii de mică valoare.

De fapt, aproximativ 60% din tranzacţiile de plată decontateprin sistemul TARGET2 la nivel european reprezintă plăţi aleclienţilor, în general de mică valoare.

TARGET2 este unul dintre primele trei sisteme de plăţi de marevaloare din lume, alături de Fedwire şi CLS, prin sistem putând fitransmise plăţi în euro către aproape 60.000 de bănci din întreagalume.

Totodată, TARGET2 deţine 91% din valoarea totală a plăţilor îneuro procesate de toate sistemele de plăţi de mare valoare dinlume. Volumul tranzacţiilor decontate prin sistem s-a cifrat înanul 2010 la aproximativ 89 milioane de plăţi, având o valoaretotală de circa 600.000 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO