Bănci și Asigurări

Isarescu in FT: Vom fi pregatiti sa folosim o gama de instrumente pentru sprijinirea leului

Isarescu in FT: Vom fi pregatiti sa folosim o gama de instrumente pentru sprijinirea leului

Mugur Isarescu

26.02.2009, 00:00 21

BNR va fi pregatita sa foloseasca o gama de instrumente pentru sprijinirea leului, incluzand politica ratei de dobanda, persuasiunea si reducerea rezervelor minime obligatorii, a afirmat guvernatorul Mugur Isarescu intr-o suita de declaratii acordate cotidianului Financial Times.

Afirmatiile sale au fost publicate marti impreuna cu cele ale guvernatorului Bancii Poloniei intr-un articol pe prima pagina privind efectul pe care mesajul conjugat transmis luni de principalele banci centrale din regiune l-a avut asupra pietelor valutare: zlotul, forintul si coroana ceha s-au intarit cu peste 2% in raport cu euro, in timp ce cursul leului a ramas aproape neschimbat.
"Trebuia sa calmam pietele care erau agitate, ceea ce ducea la o tendinta de a exagera care in general creeaza miscari destabilizatoare si dezechilibre", a explicat Isarescu demersul fara precedent al bancherilor centrali din regiune.
La randul sau, seful bancii centrale a Poloniei a declarat ca ar putea intreprinde actiuni prin care sa fie evitate consecintele volatilitatii cursului asupra economiei.
Ieri Banca Poloniei a continuat sa reduca dobanda, pana la 4%, aratandu-se mai preocupata de slabirea economiei decat de presiunile de depreciere a zlotului.
Interventia simultana a guvernatorilor bancilor centrale din Cehia, Polonia, Romania si Ungaria a fost bine-venita, in conditiile in care monedele din aceste tari au ajuns sa inregistreze deprecieri nejustificat de mari, considera Claudiu Cercel, vicepresedintele BRD pentru piete financiare.
"Este bine ca s-a produs acest exercitiu al guvernatorilor, mai ales ca suntem inca la inceputul anului. Dupa caderea Lehman Brothers (in septembrie 2008, n. red.) leul si coroana ceh au fost cele mai stabile dintre monedele din regiune, desi comentariile Standard & Poor's spun ca Romania are printre cele mai vulnerabile economii. Dar cursul nu arata asta", afirma Cercel. El noteaza ca dupa episodul atacului ratat FT a publicat pe prima pagina un material cu declaratii ale guvernatorilor Romaniei si Polonieide catre speculatorii straini asupra leului din octombrie anul trecut, nivelul operatiunilor financiare s-a redus foarte mult. Practic, jucatorii straini au un apetit mult mai mic pentru a paria impotriva leului, in conditiile in care costul finantarii unor pozitii lungi a devenit foarte ridicat. Dobanzile la lei implicite utilizate in cadrul operatiunilor swap depasesc in mod uzual 20% pe an, chiar daca pe piata monetara interbancara dobanzile la plasamentele pe termen foarte scurt se situeaza la niveluri ceva mai scazute, de sub 15% pe an.
"Se poate spune ca prin vanzarile din rezerva valutara Romania a ajutat si celelalte monede din regiune", sustine Cercel, care considera ca abordarea conservatoare a BNR de anii trecuti isi demonstreaza acum avantajele.
BNR impune bancilor sa mentina rezerve minime de 40% din sumele atrase in valuta. Aceste sume au alimentat cresterea rezervei valutare a BNR in ultimii ani.
La cursul calculat de BNR, leul a inregistrat ieri a doua zi consecutiva de intarire in raport cu euro: cursul a coborat cu 0,46 bani, pana la 4,2764 lei/euro. Cotatiile pe piata valutara au urcat insa dupa anuntarea cursului BNR, astfel ca Banca Centrala Europeana a calculat dupa-amiaza un curs de referinta de 4,2823 lei/euro, in crestere cu 0,23% fata de ziua precedenta.
In editia de ieri, Financial Times a continuat sa publice declaratii ale guvernatorului BNR Mugur Isarescu privind discutiile legate de recapitalizarea bancilor cu probleme. El considera ca un plan de recapitalizare generalizata a grupurilor bancare afectate de criza nu este ceea ce are nevoie Romania.
De asemenea, atrage atentia asupra riscurilor de a pune la un loc toate tarile din Europa de Est, cu toate ca acestea se afla in situatii diferite, si de a le considera pe toate la fel de riscante.
Romania a avut anul trecut economia cu cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana, cu un avans estimat la 7,3%, dar analistii se asteapta ca aceasta sa scada in 2009. Intrebat despre planul guvernului austriac de sustinere a regiunii, Isarescu a spus ca "atunci cand ministrul de finante austriac Josef Proll a vizitat Bucurestiul, i-am spus ca o abordare generala in acordarea de ajutor filialelor bancilor austriece nu ar fi buna pentru Romania pentru ca bancile noastre sunt deja bine capitalizate".
"Orice capitalizare este bine-venita, desigur, dar o abordare globala va trebui sa raspunda problemelor specifice de aici, altminteri s-ar putea crea confuzie", a mai spus seful BNR.
 
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels