Bănci și Asigurări

Isărescu: Nu încurajăm băncile să menţină dobânzile la depozitele în euro peste 4%

Autor: Claudia Medrega

02.05.2013, 19:08 334

BNR nu încurajează băncile să menţină dobânzile la depozitele în euro peste 4%,aceasta nefiind o soluţie pe termen lung, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.

“Peste 4% nu le încurajăm, câtuşi de puţin. De fiecare dată când am avut ocazia, şi nu numai aici în România, le-am întrebat dacă au de gând să păstreze dobânzile ridicate mai ales la depozitele în euro. Orice fel de analiză s-ar face legat de situaţia din Cipru ajungem mai devreme sau mai târziu la problema costurilor. Am înţeles că o perioadă <generozitatea> asta s-a datorat faptului că doreau să acopere dezechilibrele bilanţiere, având în vedere că au avut loc ieşiri de capital şi trebuie să găsească resurse. Dar pe termen lung nu este deloc o soluţie”, a declarat Isărescu.

Grecii şi ciprioţii continuă să domine plutonul băncilor cu dobânzi peste media pieţei. Bank of Cyprus şi Marfin, ambele cu acţionariat cipriot, sunt singurele bănci care mai plătesc dobânzi peste 4% pe an la depozitele în euro cu scadenţa pe şase luni.

Isărescu a amintit că în Europa dobânzile la depozite de 1-2% sunt “generoase” şi a recomandat băncilor din România care practică dobânzi de peste 4% să privească şi la piaţa europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO