Bănci și Asigurări

Isărescu o dă întoarsă: Dacă mi-aş asuma un risc pentru a stimula economia, reducerea CAS ar fi cea mai binevenită

Isărescu o dă întoarsă: Dacă mi-aş asuma un risc pentru a stimula economia, reducerea CAS ar fi cea mai binevenită

Autor: Marius Radu - Mediafax

05.10.2011, 14:27 1090

Reducerea contribuţiilor sociale reprezintă un risc, însă ar fi cea mai binevenită măsură pentru a stimula economia pentru că munca este supraîmpovărată, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care şi-a nuanţat astfel afirmaţiile din ziua precedentă.

"Sub nicio formă nu am spus că sunt împotriva reducerii CAS. Dacă ar fi să-mi asum un risc, merg mai departe şi fac o judecată mai clară. Dacă ar fi să-mi asum un risc pentru a stimula economia, cred că reducerea CAS ar fi cea mai binevenită întrucât munca este supraîmpovărată", a spus Isărescu la Romania Financial Forum, eveniment organizat de MEDIAFAX în parteneriat cu BNR.

Cu o zi înainte, şeful băncii centrale declara că "Soluţiile par simple, cum ar fi contribuţiile sociale trebuie scăzute, impozitele trebuie scăzute, dar la a doua rundă de judecăţi constaţi că astea pot să eşueze după primele şase luni, pentru că nu le poţi finanţa. Reducerea CAS ar împinge creşterea investiţiilor în sectorul privat, dar ar însemna o resursă în minus pentru investiţiile publice. Orice investiţie neterminată este o resursă imobilizată. O ţară se dezvoltă sau îşi creşte nivelul de trai pe măsură ce-şi mobilizează resursele, nu le imobilizează. Prioritizarea investiţiilor este esenţială, dar să vedem ce înseamnă când ai 40.000 de proiecte nefinalizate".

Miercuri, Isărescu a lăsat să se înţeleagă că reducerea CAS ar fi o măsură benefică, în condiţiile în care există un raport defavorabil între numărul persoanelor angajate şi cele care primesc ajutoare sociale.

"Raportul cheie sau locul unde se va realiza izbânda este raportul între munca şi protecţia socială în această societate, şi stiţi că este defavorabil", a mai spus Isărescu.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, aproape un sfert din veniturile totale medii ale gospodăriilor din România provin din prestaţii sociale.

AFACERI DE LA ZERO