Bănci și Asigurări

Isărescu spune că prin lansarea bancnotei de 20 de lei, România se apropie de zona euro, nu se îndepărtează. De ce România nu are şi monedă de 1 leu, cum au ţările din zona euro monedă de 1 euro?

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Prin completarea seriei de bancnote în circulaţie cu noua bancnotă cu valoarea  de 20 de lei, se definitivează convergenţa cu structura pe cupiuri a bancnotelor euro. Aceasta este prima bancnotă românească de circulaţie care are imprimat chipul unui personaj feminin din istoria noastră, Ecaterina Teodoroiu.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Prin completarea seriei de bancnote în circulaţie cu noua bancnotă cu valoarea de 20 de lei, se definitivează convergenţa cu structura pe cupiuri a bancnotelor euro. Aceasta este prima bancnotă românească de circulaţie care are imprimat chipul unui personaj feminin din istoria noastră, Ecaterina Teodoroiu.

Autor: Mircea Nica

04.12.2021, 11:50 14915

Prin completarea seriei de bancnote aflate în circulaţie cu o nouă bancnotă cu valoarea nominală de 20 de lei se definitivează astfel convergenţa cu structura pe cupiuri a bancnotelor euro, valoarea nominală de 20 lei fiind singura care nu se regăsea printre bancnotele româneşti, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la evenimentul de prezentare a bancnotei de circulaţie cu valoarea nominală de 20 lei.

Chiar dacă prin punerea în circulaţie a unei noi bancnote în lei sentimentul este că aderarea la moneda euro se îndepărtează, guvernatorul BNR a subliniat că România se îndreaptă în continuare către euro, nu se îndepărtează.

„Aş vrea să înţelegeţi că această bancnotă nu înseamnă o îndepărtare de euro, ci încă un pas mic de apropiere de zona euro pentru că acum avem chiar toată structura de cupiuri în euro în replică la Bucureşti în lei“, a declarat Isărescu.

În ceea ce priveşte monedele, la o privire atentă vedem că seria monedelor euro cuprinde opt cupiuri distincte respectiv 1 cent, 2 cenţi, 5 cenţi, 10 cenţi, 20 de cenţi şi 50 de cenţi, 1 euro şi 2 euro. În ceea ce priveşte monedele româneşti, acestea sunt de 1 ban, 5 bani, 10 bani şi 50 de bani, lipsind monede de 1 lei, de 2 lei sau de 5 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO