Bănci și Asigurări

Isărescu susţine euro mai mult decât ţările care au euro

Isărescu susţine euro mai mult decât ţările care au euro

Autor: Adelina Mihai

09.12.2011, 00:07 1112

Guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu a spus că întoarcerea la monedele naţionale este cel puţin nevalidă, în contextul în care la cel mai greu summit al Uniunii Europene din aceste zile se discută despre viitorul zonei euro.

"Sunt încrezător că Europa va găsi cele mai bune metode prin care să meargă mai departe fără efecte secundare negative. Întoarcerea la monedele naţionale este nevalidă", a spus guvernatorul BNR.

Dacă înainte de criză sondajele arătau că mai bine de 90% dintre români îşi doreau ca România să intre peste noapte în zona euro, în prezent cred că mai puţin de jumătate din populaţie şi-ar dori să se întâmple acest lucru.

"Din punct de vedere cultural, acest indicator al popularităţii euro este instabil. Însă emoţional, orice român îşi doreşte să aibă o monedă europeană puternică, care să-i permită să călătorească în ţări diferite, dar să simtă că ar trăi într-o singură piaţă", a spus Isărescu, prezent ieri la o conferinţă organizată de European International Business Academy (EIBA), o organizaţie a liderilor de business din Europa şi BNR.

Întrebat cât de important este pentru oamenii din alte ţări să înţeleagă ce s-a întâmplat în România, Isărescu a subliniat procesul prin care a trecut România - acela de a trece de la o economie centralizată la o economie de piaţă în două decenii, într-o perioadă în care chiar Uniunea Europeană avea probleme.

"Nu uitaţi că în urmă cu 15 ani existau 13-14 monede în statele din Uniunea Europeană. Îmi amintesc că un american din generaţia mea care a venit atunci în Europa era foarte confuz de faptul că putea călători dintr-o ţară în alta în aceeaşi zi, dar nu reuşea să înţeleagă de ce trebuie să facă atâtea schimburi valutare, să aibă monede de valori şi dimensiuni diferite în portofel", a spus Isărescu.

El a spus că pentru tânăra generaţie este greu de înţeles care sunt schimbările, care este progresul înregistrat în UE de la adoptarea monedei unice.

"Tinerii afişează un fel de zâmbet relaxat când vine vorba de întoarcerea la monedele naţionale, ei nu înţeleg care este schimbarea care a apărut, care este progresul. Este important să înţelegem cât de complex este acest proces, de a ne muta dintr-o economie centralizată la o economie de piaţă într-o Uniune Europeană care se afla în plin proces de schimbare", a mai spus Isărescu.

În opinia sa, zona euro a fost un experiment care a funcţionat, însă instituţiile europene care au gestionat această zonă nu au păstrat o coerenţă a politicilor economice.

"Noi am acceptat încă din 2007 ideea intrării în zona euro, cândva, în viitor, indiferent de costuri. Ne e mult mai uşor acum să păstrăm targetul de aderare la zona euro în 2015 decât să ne stabilim altă ţintă"­, a mai spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO