Bănci și Asigurări

JP Morgan: BNR poate prelua la nevoie băncile greceşti şi să le revândă ulterior

JPMorgan: Retragerea băncilor greceşti din România nu ar fi o mare problemă pentru sectorul bancar

Autor: Liviu Chiru

23.06.2011, 15:13 1430

BNR are capacitatea de a prelua lanevoie subsidiarele locale ale băncilor elene, în cazul în carebăncile-mamă vor ajunge în situaţia de a fi forţate să renunţe laoperaţiunile internaţionale, şi să le revândă mai târziu caoperaţiuni viabile, notează într-un raport analiştii de la Londraai băncii americane JP Morgan.

"Chiar dacă sănătateabăncilor-mamă din Grecia se deteriorează până la punctul în caresunt nevoite să se retragă din România, sistemul bancar românesc vaputea să facă faţă situaţiei. În primul rând, deşi băncile elene auo cotă de piaţă importantă, cei mai mari jucători sunt (controlaţi-n .red.) de austriecii de la Erste şi franceii de la SocGen. În aldoilea rând, autorităţile au resursele necesare pentru a preluasubsidiarele băncilor elene şi să le revândă ulterior altor băncistrăine", consideră analiştii JP Morgan.

Ei notează că deşi datele BănciiReglementelor Internaţionale arată că băncile elene au o expunerepe România ce echivalează cu 13,1% din Produsul Intern Brut,aceasta include toate activele, deşi o bună parte sunt finanţateprin surse atrase pe plan local.

Citând date ale BNR, JP Morganreaminteşte că finanţările intra-grup primite de băncile cu capitalelen reprezintă doar 3,5% din PIB, iar peste 70% din acestea auscadenţa mai mare de un an.

"Rezervele valutare ale BNR, decirca 30% din PIB, ar trebui să poată acoperi orice potenţialăretragere de fonduri din ţară", concluzionează analiştii JP Morgan,recomandând chiar investitorilor să profite de nivelul actual alcursului pentru a redeschide poziţii pe leu, pariind pe o aprecierea cursului în lunile următoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO