Bănci și Asigurări

Judetele cu cea mai slaba economie sunt restantierii Romaniei la plata creditelor bancare

Judetele cu cea mai slaba economie sunt restantierii Romaniei la plata creditelor bancare
12.11.2008, 18:50 199

Deprecierea leului fata de euro si accelerarea tendintei de crestere a dobanzilor au erodat capacitatea de rambursare a creditelor, mai ales ca este vorba de judete slab dezvoltate economic, cu un nivel redus al salariului mediu.

Bucurestiul, care este cel mai mare datornic la banci, are o pozitie confortabila din punctul de vedere al platii ratelor, clasandu-se in a doua parte a clasamentului judetelor restantiere, cu o pondere de 0,93% a intarzierilor in total credite contractate.
 
Explicatia discrepantei la nivel teritorial a intarzierilor la plata datoriilor bancare vine din diferentele de PIB per capita dintre judete si, pe de alta parte, din volumul mare de credite acordate in judetele mari, care diminueaza ponderea restantelor.
Indicatorul PIB per capita pentru judetele cu cele mai multe restante, exprimate ca pondere in total credite bancare acordate in judetul respectiv, este la un nivel mult mai jos decat PIB per capita al Romaniei, de 5.900 euro anul trecut, conform Comisiei Nationale de Prognoza.
Teleorman a avut in 2007 un PIB per capita de 3.400 de euro, iar Ialomita de 4.000 de euro. Spre comparatie, Capitala are un PIB per capita de peste 12.600 de euro.
Clientii persoane fizice si companii care au contractat imprumuturi din judetul Teleorman au de fapt probleme la plata creditelor in lei, restantele in moneda nationala fiind de aproape 5%, in timp ce restantele in valuta reprezinta doar 0,25% din totalul creditelor din judet.
De fapt, Teleorman nici nu era pe primele zece pozitii in clasamentul judetelor restante realizat de ZF pentru luna iulie.
La nivel national, situatia sta similar. Creditele in lei au restante de 1,82%, in timp ce creditele in valuta doar de 0,55%. Analistii explica acest lucru prin faptul ca imprumuturile in valuta au in spate o garantie reala de cele mai multe ori, in timp ce imprumuturile in lei sunt credite de consum.
Tulcea, Satu Mare, Iasi, Galati si Sibiu sunt primele cinci judete pe lista celor cu cele mai putine credite neperformante, cu o pondere de sub 0,7%.
Tulcea sta cel mai bine si in clasamentul restantelor in valoare absoluta, dar valoarea mai mare a creditelor acordate in acest judet, spre comparatie cu altele de aceeasi marime, diminueaza ponderea.
Pe primele locuri, atat la volumul de credite, cat si la valoarea restantelor, sunt regiunile cele mai dezvoltate din Romania: Bucuresti, Cluj, Constanta, Timis, Brasov, Bihor. Capitala detine peste 30% din valoarea creditelor acordate la nivel national si peste 30% din valoarea restantelor cumulate de clientii bancilor din Romania.
Soldul creditelor acordate in Bucuresti, cumulat lei si valuta, a ajuns in septembrie la 67,9 miliarde de lei (18,2 miliarde de euro), iar restantele au urcat la 630 de milioane de lei (168 de miliarde de euro).
 
Nu mai au bani de rambursat credite
Anumite categorii de clienti si-au atins pragul potential de suportabilitate a indatorarii la banca, considera BNR pe baza datelor disponibile pana la nivelul lunii august. Aceasta situatie ar fi reflectata de deteriorarea record a calitatii portofoliilor de credite ale bancilor: ponderea creditelor restante in totalul creditelor pentru sectorul privat a atins in cazul populatiei cea mai mare valoare din ultimii cinci ani - 0,7%; in cazul companiilor nefinanciare, ponderea creditelor restante a atins maximul ultimilor trei ani - 1,4%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO