Bănci și Asigurări

KBC CF are pierderi de 14 mil. euro de la infiintare

10.09.2009, 16:22 37

KBC Consumer Finance, compania de credite de consum a grupuluibelgian KBC, infiintata in 2007 si operationala din aprilie anultrecut, a inregistrat pierderi de circa 13,5 mil. euro de lainfiintare, potrivit datelor publicate pe site-ul MinisteruluiFinantelor.

In prezent compania nu mai acorda finantari, iar actionarii suntin discutii de vanzare, in conditiile in care cererea de credite depe piata locala s-a prabusit. KBC Consumer Finance a raportat opierdere de peste 46,1 mil. lei (12,5 mil. euro) anul trecut si decirca 3,3 mil. lei (1 mil. euro) in 2007. Veniturile companiei s-auridicat in 2008 la 6,1 mil. lei (1,7 mil. euro).

Belgienii au in oferta credite de nevoi personale si in magazinnumai in lei, cu dobanda fixa sau variabila. Dobanda anualaefectiva (DAE) pentru creditele KBC Consumer Finance variaza intre29-35%.

Potrivit unor surse din piata, de cateva luni belgienii incearcasa vanda compania de credite de consum. La momentul intrarii lor pepiata locala, cererea de credite era inca la un nivel ridicat, insain contextul actual KBC nu isi mai poate continua planul dedezvoltare.

Pe piata de credite de consum cele mai mari companii suntCetelem, controlata de francezii de la BNP Paribas, si BRD Finance,membra a grupului Société Générale. Majoritatea companiilor decredite de consum au mers anul trecut pe pierdere, in principalpentru ca au fost nevoite sa isi majoreze nivelul provizioanelorpotrivit normelor BNR.

Belgienii de la KBC mai detin pe piata romaneasca o companile deleasing (Romstal Leasing), un broker de asigurari (Ink Broker) si osocietate de brokeraj pe piata de capital (KBC Securities). Acesteaau fost achizitionate in 2006 in cadrul unei tranzactii de 70 demilioane de euro.

Potrivit ultimelor informatii disponibile, KBC are circa 100 deangajati. Anul acesta numarul lor urma sa creasca la 350.

Investitia initiala in companie a fost de circa 12 milioane deeuro, planul initial prevazand o dublare a acestei sume in aniiurmatori, insa criza a inghetat dezvoltarea companiei.

Subsidiara de credite de consum a grupului belgian este condusade olandezul Willem Hueting, 47 de ani, care anterior a fost membrual comitetului executiv in cadrul Raiffeisen International Bank dinCehia (2001-2006).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO