Bănci și Asigurări

Kuna croată, introdusă de astăzi de BNR, ar putea porni de la 60 de bani

Kuna croată, introdusă de astăzi de BNR, ar putea...

Autor: Liviu Popescu

21.08.2015, 00:00 2130

BNR va avea de astăzi o nouă valută în lista monedelor străine, şi anume kuna croată, simbol HRK, moneda naţională a Croaţiei.

În prezent, un euro este cotat cu 7,5 kune, nivel care a rămas relativ stabil în ultimele trei luni, ceea ce înseamnă că o kuna croată va fi cotată de banca centrală cu 60 de bani.

BNR calculează cotaţiile monedelor străine în funcţie de cotaţia acestora faţă de euro şi de cursul leu-euro. Referinţa anunţată de BNR pentru un euro este de 4,4 lei.

Maximul istoric atins de moneda croată a fost pe 19 februarie 2015, respectiv o paritate de 7,72 pentru un euro, potrivit datelor Băncii Centrale Europene (BCE).

La polul opus, minimul istoric a fost atins pe 26 septembrie 2008, respectiv 7,5 kune pentru un euro. Anul acesta, kuna croată a atins minimul la începutul lunii august.

Kuna croată este moneda Croaţiei din 1994, când a înlocuit dinarul croat. Croaţia a devenit în 2013 a 28-a ţară care aderă la Uniunea Europeană. Banca centrală cotează 30 de monede străine în raport cu leul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO