Bănci și Asigurări

Leul refuza sa piarda teren chiar fara perspectiva remiterilor

Leul refuza sa piarda teren chiar fara perspectiva remiterilor

Click pentru imaginea marita

11.04.2007, 19:35 12

Leul nu cedeaza teren in fata euro, chiar daca perspectiva intrarilor mari de valuta din remiteri este acum trecuta, iar una dintre marile agentii de rating a ajustat perspectiva rating-ului de tara.
Nici o noua sterilizare partiala a excesului de lei de pe piata monetara de catre BNR nu a pus ieri presiune pe cresterea cotatiilor. Oricum, jucatorii mai au saptamana aceasta la dispozitie o emisiune de certificate de trezorerie si posibil o licitatie de certificate de depozit din partea BNR pentru a-si plasa leii.
Pe piata valutara de la Bucuresti euro a oscilat in jurul nivelului de 3,34 lei, unde urcase inca de la sfarsitul saptamanii trecute.
BNR a calculat ieri un curs de 3,3447 lei pentru un euro, cu 0,66 bani peste nivelul precedent. Dolarul a castigat 0,64 bani, urcand pana la 2,4933 lei.
Analistii Raiffeisen Bank se asteapta ca BNR sa opereze noi reduceri ale dobanzii de interventie in lunile urmatoare pentru a tempera aprecierea leului, daca evolutia inflatiei o va permite. BNR a taiat in primele trei luni ale anului 1,25 puncte din dobanda, ducand-o la 7,5% pe an.
Joia trecuta Standard&Poor's, una dintre cele patru mari agentii de rating, a modificat perspectiva calificativului acordat Romaniei de la "pozitiva" la "stabila". Decizia a intrerupt tedinta de apreciere a leului, care se afla la maximul ultimilor patru ani fata de euro, insa corectia de curs a fost usoara.
Euro a inceput ieri ziua la Bucuresti la 3,3350/3,3380 lei. Inca de la primele ore cotatiile au urcat pana la 3,34/3,3430 lei pentru un euro, in conditiile in care ordinele de cumparare de valuta nu si-au gasit contrapartida, pe o piata cu lichiditate foarte scazuta.
Spre sfarsitul zilei au aparut insa in piata interese de cumparare de lei, cotatiile coborand usor, la 3,3380/3,34 lei pentru un euro.
"Piata de la Bucuresti a fost foarte linistita, la fel ca si celelalte piete din regiune. Volumele tranzactionate nu au fost semnificative", a comentat un dealer.
BNR a atras ieri depozite la o luna in valoare de 2 miliarde de lei (aproape 599 de milioane de euro), reprezentand insa numai 28% din ofertele totale inaintate de dealeri. Dobanda platita este de 7,5% pe an. Desi aparent banca centrala mentine politica sterilizarii partiale a excesului de lichidati, pe piata nu se vede o presiune pe scaderea dobanzilor.
Dupa anuntarea licitatiei dobanzile pe piata monetara au ramas nemodificate, osciland intre 7% si 8% pe an, pentru toate scadentele. Aceasta sugereaza ca de fapt nu exista lei care sa nu poata fi plasati in piata, procentul redus de alocare in cadrul licitatiei fiind generat de obisnuinta dealerilor de a oferi sume mai mari decat au de plasat in realitate.
Saptamana aceasta ajung la scadenta depozite de la BNR de un miliard de lei. Oricum, dealerii au si alte variante de plasament.
Ministerul Finantelor are programata astazi o emisiune de certificate de Trezorerie pe un an. Volumul planificat al emisiunii este de 1,5 miliarde de lei (449 de milioane de euro). In martie, Finantele au plasat astfel de titluri in valoare de 300 de milioane de lei la un randament mediu de 7,03% pe an, chiar peste asteptarile pietei. Randamentul maxim acceptat a fost de 7,39% pe an. Finantele mai au programate, pentru a doua parte a lunii, o emisiune de obligatiuni si una de certificate de trezorerie, care cumuleaza insa numai 200 de milioane de lei.
Si BNR ar trebui sa anunte astazi o licitatie pentru vanzarea de certificate de depozit la trei luni, urmand ca rezultatele sa fie publicate joi. Ramane insa de vazut daca banca centrala va mai derula aceasta operatiune, avand in vedere suprapunerea cu emisiunea Finantelor.
In martie, BNR a vandut certificate de depozit in valoare de aproape 200 de milioane de lei, la o dobanda medie de 7,96% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels