Bănci și Asigurări

Lidia Capmare, BRD: În acest exerciţiu financiar vor fi resurse financiare mult mai consistente alocate domeniului de cercetare şi inovare din zona de IMM-uri

Videoconferinţa ZF & BRD Cercetare – inovare prin programul operaţional 2021-2027

Lidia Capmare, BRD: În acest exerciţiu financiar vor fi...

Autor: Ramona Cornea

10.10.2022, 13:56 101

În acest exerciţiu financiar de fonduri europene vor fi resurse financiare mult mai consistente alocate domeniului de cercetare şi inovare din zona de IMM-uri, afirmă Lidia Capmare, director comercial fonduri europene în cadrul BRD – Groupe Société Générale.

„Spre deosebire de exerciţiul financiar precedent, în cadrul acestui exerciţiu financiar atenţia se mută de la întreprinderile mari către IMM-uri. Dacă înainte beneficiarii erau întreprinderile mari, de această dată vorbim despre resurse financiare mult mai consistente alocate domeniului de cercetare şi inovare, care merg cu precădere spre zona de IMM-uri”, a declarat ea în cadrul videoconferinţei ZF & BRD Cercetare – inovare prin programul operaţional 2021-2027.

Ce a mai declarat Lidia Capmare în cadrul videoconferinţei:

• Fondurile vor merge în două direcţii: pe de o parte în direcţia de a stimula parteneriatele între entităţi de profil publice sau private şi IMM-uri, pentru a suplini sau dezvolta capacităţile interne ale IMM-urilor, iar pe de altă parte pune accent pe crearea şi dezvoltarea de capacităţi proprii în interiorul IMM-urilor pentru a facilita adopţia de tehnologii sau pentru îmbunătăţirea nivelului de inovare la nivelul acestora.

• Acest concept de cercetare-inovare este o preocupare a Uniunii Europene chiar din exerciţiul financiar precedent prin lansarea unui vehicul de finanţare denumit Horizon 2020, considerându-se că acest concept de cercetare-inovare reprezintă un pilon esenţial, unul care contribuie la o creştere economică inteligentă şi durabilă, dar şi unul esenţial pentru crearea de noi locuri de muncă.

• Se menţiona mai devreme triunghiul de aur ce presupune parteneriatul între instituţii publice, instituţii de învăţământ şi beneficiari privaţi. Pentru a funcţiona eficient, aceste sisteme de cercetare-inovare necesită mai multe elemente: pe de o parte o bază ştiinţifică publică solidă care să producă rezultate de calitate ridicată, pe de altă parte o participare intensă a întreprinderilor la activităţile de inovare, fluxuri de cunoştinţe fluide şi abundente între toţi actorii din cercetare-inovare şi nu în ultimul rând bune condiţii cadru care să permită dezvoltarea inovării în cadrul întreprinderilor.

• În ceea ce priveşte sursele de finanţare destinate acestui domeniu, în România putem spune că în această perioadă vor exista mai multe astfel de surse de finanţare aferente pe de o parte configuraţiei exerciţiului financiar 2021 – 2027, care sunt fie sub forma fondurilor nerambursabile, fie sub forma fondurilor nerambursabile, fie sub forma diferitelor instrumente financiare. Sunt resurse atât de la bugetul Uniunii Europene, cât şi de la bugetul naţional.

• Sursele de finanţare disponibile sectorului public şi celui privat sunt aferente Programului Operaţional Creştere Inteligentă Digitalizare şi Instrumente Financiare, care vizează exclusiv aspecte de cercetare-dezvoltare-inovare şi digitalizare în diferite forme. Beneficiarii acestor forme de finanţare sunt instituţiile de învăţământ, institute de cercetare-dezvoltare, IMM-uri şi întreprinderi mari, precum şi administraţia publică centrală. O estimare iniţială vorbea despre un buget total alocat acestui program de aproximativ 2 mld. euro.

• altă sursă de finanţare destinată acestui domeniu este Programul Operaţional Regional. Datorită acestor descentralizări ale ADR-urilor vorbim despre componente finanţabile semnificative alocate la nivelul fiecărei agenţii de dezvoltare regională. Vorbim şi despre resurse financiare din PNRR care includ o serie de direcţii de finanţare menite să impulsioneze acest sector de cercetare-dezvoltare-inovare. Vorbim aici despre componenta nouă, suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare şi inovare.

• Un alt program este Innovation, unul administrat de Fondul Român de Contragarantare, care face parte din umbrela IMM Invest Plus ce permite acordarea de credite cu subvenţie de dobândă şi garanţie de stat companiilor româneşti inovative care îşi promovează produsele şi serviciile destinate exportului. Va fi o alocare financiară separată, iar băncile din cadrul programului IMM Plus vor putea acorda credite IMM-urilor eligibile.

• Rolul băncilor în acest ecosistem este de a asigura consultanţă financiară de specialitate, care este pusă la dispoziţie prin intermediul unei experţi la nivelul fiecărei regiuni, precum şi în identificarea oportunităţilor de fonduri europene sau de la bugetul de stat, plus consultanţă financiară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO