Bănci și Asigurări

Mai are rost sa schimb dolarii acum? In lei? In euro?

27.05.2003, 00:00 31



Cursul de schimb al leului in raport cu moneda americana a continuat sa scada si ieri, cotatiile de pe piata de la Bucuresti mergand in pas cu cele de pe pietele internationale. Banca Nationala a calculat, la sfarsitul unei sedinte de tranzactionare extrem de linistite, un curs de schimb de 31.919 lei pentru un dolar, fata de 31.955 lei in urma cu o zi, respectiv 37.719 lei pentru un euro.
Cotatia monedei unice europene s-a mentinut ieri pe pietele externe peste pragul de 1,18 dolari, atingand la un moment dat 1,1821 dolari pentru un euro. La inchiderea editiei, pe pietele internationale euro era cotat la 1,825 dolari, dupa ce coborase la 1,812 in prima parte a zilei.
"Sedinta de tranzactionare de la Bucuresti a fost destul de linistita, poate chiar prea linistita. Primele tranzactii s-au facut la 37.710/37.735 lei/euro, a inceput sa se cumpere, piata s-a dus usor in 37.730/37.750 lei/euro, dar pe final ultimele tranzactii se faceau la 37.680/37.710 lei/euro", a comentat un dealer.
Daca deprecierea mai serioasa a leului in raport cu euro a inceput sa fie acceptata de cateva luni bune, o intrebare poate serioasa pentru multi este acum cat va mai scadea dolarul. Se intreaba asta cel mai probabil cei care au economiile in dolari si care acum le vad scazand de la o zi la alta. Sa mai tin dolarii? Sa-i vand? In ce sa imi investesc banii acum? Se intreaba probabil cat va mai scadea moneda amerciana si cei care se pregatesc sa ia un credit si nu s-au hotarat inca in ce valuta sa-l ia. In dolari? Ar fi numai bine acum mai ales ca raportul leu/dolar este in scadere.
Ce variante de investitii ar fi cele mai bune acum? Greu de spus. Chiar si de cei care toata ziua invart banii.
"Cred ca cel mai indicat in acest moment - cand raportul euro/dolar fluctueaza foarte mult - este legarea de cosul de valute. Impartirea riscului, intre dolar, euro si leu ar fi probabil cea mai buna varianta de investire a economiilor . Este greu insa de dat un sfat celor care au cea mai mare parte a economiilor in dolari. Sa vanda acum, sa mai stea? O tranzactie facuta acum la un curs de 32.000 de lei pentru un dolar s-ar putea dovedi foarte buna peste ceva timp daca cursul leu/dolar s-ar duce in 30.000", crede Dragos Balaci, dealer la Banc Post.
El spune ca probabil leul romanesc s-ar putea sa iasa invingator din lupta dolarului cu euro, si crede ca plasamentele in lei pe perioade mai lungi, de exemplu un an, ar putea aduce un castig chiar bun.
Pe perioade de timp scurte, o luna si trei luni, dobanzile sunt in acest moment destul de jos si pierderea rezultata dintr-o conversie a dolarilor in lei in aceste momente ar putea sa nu fie totusi compensata de castigul din dobanzile la depozite cu asemenea scadente.
"Eu as merge pe un portofoliu impartit astfel: 50% lei, 30% euro si 20% dolari. Daca la sfarsitul anului euro ar valora 1,22 dolari - asa cum arata noile previziuni - si daca banca centrala mentine tinta de apreciere a leului in raport cu cosul euro/dolar undeva la 4%, randamentul net al unui astfel de plasament este de 3,5% la dolari", spune si Claudiu Cercel, directorul directiei operatiuni de piata din BRD-SocGen. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO