Bănci și Asigurări

MasterCard mârâie la proiectul de reducere a taxelor reţinute retailerilor la plăţile cu cardul

MasterCard şi Visa sunt de mult în vizorul Comisiei Europene pe tema comisioanelor interbancare. Foto Shutterstock

MasterCard şi Visa sunt de mult în vizorul Comisiei Europene pe tema comisioanelor interbancare. Foto Shutterstock

Autor: Razvan Voican

29.01.2014, 20:39 2062

MasterCard, una dintre cele două mari companii internaţionale de carduri care îşi împart piaţa locală, nu a întârziat ieri să atace proiectul Ministerului Finanţelor privind plafonarea comisioanelor pe care le suportă comercianţii care acceptă plata cu cardul la POS, invocând ameninţarea ca băncile să le perceapă clienţilor comisioane mărite pentru a compensa pierderea de venituri.

Finanţele au pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care intenţionează să reducă puternic comisioanele interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe băncii acceptatoare (căreia îi aparţine POS-ul instalat la comerciant) şi care la rândul ei îi taxează pe comercianţi.

Comisionul de interschimb pentru cardurile de debit ar urma să fie limitat la 0,2%, iar cel pentru cardurile de credit la 0,3%, faţă de circa 1% în prezent. Astfel comercianţii ar urma să fie încurajaţi să accepte cardurile la plată şi în acelaşi timp n-ar mai fi tentaţi să transfere acest cost în preţul produselor.

MasterCard, care alături de Visa este beneficiar direct al comisionului interbancar reţinut de băncile emitente ale cardurilor, se grăbeşte să anticipeze că preţurile afişate de comercianţi nu vor scădea în cazul în care comisioanele ar fi reduse. „Din experienţa de pe alte pieţe, comercianţii nu transferă beneficiile rezultate dintr-un comision mai mic către consumatorul final, prin preţuri mai scăzute la produse, în schimb există pericolul real ca acelaşi consumator să plătească mai mult pentru utilizarea mijloacelor de plată electronice”, afirmă Cosmin Vladimirescu, director general al MasterCard pentru România şi Moldova.

Concurenţii de la Visa nu au comentat până acum iniţiativa Ministerului Fi­nan­ţelor. Potrivit notei de fundamentare a proiectului, începând cu anul 2012 nivelul comisionului interbancar aplicabil tranzacţiilor naţionale efectuate cu carduri emise sub sigla MasterCard este stabilit de către MasterCard şi aplicat de băncile membre. În ceea ce priveşte comisionul interbancar în sistemul Visa, aplicabil în Ro­mânia, acesta este stabilit la nivel naţional de către băncile membre Visa.

În acelaşi timp, Finanţele consideră că limitarea comisioanelor ar putea avea efect pozitiv asupra micilor comercianţi care ar beneficia direct de comisioane mai mici (în prezent aceştia fiind nevoiţi să suporte comisioane mai mari decât marii retaileri din cauză că au o capacitate redusă de negociere în relaţia cu băncile).

„Experienţa din ţări unde comisioanele interbancare au fost reduse prin intervenţie legislativă dovedeşte că aceste costuri au fost transferate asupra posesorilor de carduri, băncile emitente fiind nevoite să ajusteze comisioanele pe care aceştia le plătesc, pentru a compensa pierderile de venituri, rezultate în urma reducerii forţate a comisioanelor de interchange. Spre exemplu, în Spania, comisioanele interbancare au fost reduse cu aproape 60% în perioada 2006 - 2010. Astfel, comisioanele deţinătorilor de carduri au fost majorate de că­tre băncile emitente cu 50%“, contrazice MasterCard aş­tep­tările guvernamentale.

Plata cu cardul la POS este în prezent un serviciu gratuit pentru posesorii instrumentelor de plată. Băncile percep doar comisioane de administrare anuală a cardurilor. Ar exista astfel riscul ca plata să ajungă să fie taxată dacă MasterCard şi Visa vor ţine morţiş să recupereze comisioanele interbancare pierdute prin aplicarea noilor reglementări.

MasterCard se teme că băncile nu vor mai avea bani pentru investiţii în tehnologie şi securitate, însă preferă să nu ia în calcul perspectiva aplicării unor comisioane mai mici la un volum mult mai mare de plăţi, în condiţiile în care instalarea de POS-uri nu ar mai fi o extravaganţă pentru micii comercianţi.

Comisioanele practicate de companiile de carduri reprezintă de mai mulţi ani o problemă inclusiv la nivel european. Anul trecut Comisia Europeană a început să investigheze MasterCard în privinţa eventualei încălcări a regulilor europene antitrust prin modul de stabilire a comisioanelor interbancare pentru plata cu cardul. Comisia interzisese încă din 2007 unele dintre comisioanele aplicate de compania de carduri. O investigaţie similară pe probleme de competiţie a fost lansată şi în cazul Visa.

 

ARB nu s-a decis dacă susţine sau contestă proiectul

Proiectul Ministerului Finanţelor privind plafonarea comisioanelor interbancare aferente plăţilor cu cardul a fost dat publicităţii de marţi, însă până aseară comunitatea bancară nu-şi formase o primă părere. „Proiectul de ordonanţă se află în analiza instituţiilor de credit, opinia comunităţii bancare urmând să fie remisă MFP până la încheierea perioadei oficiale de consultare publică“, a declarat Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, citat de Mediafax.

Valoarea plăţilor cu cardul la POS s-a apropiat anul trecut de 6 mld. euro, înregistrând o triplare pe parcursul crizei. Piaţa este încă puţin dezvoltată, utilizarea de bază a cardurilor fiind retragerile de numerar de la bancomat care ating volume de 4 - 5 ori mai mari decât plăţile. De asemenea, portofoliile de carduri de credit ale băncilor rămân modeste.

În aceste condiţii, nu ar fi prea mult loc de încărcare a clienţilor existenţi cu comisioane mărite care să compenseze pierderile iniţiale de venituri ale MasterCard, ale Visa şi într-o mai mică măsură ale băncilor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO