Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor anunţă o nouă tranşă de titluri de stat Tezaur: dobânzile ajung până la 7,10% pe an

Ministerul Finanţelor anunţă o nouă tranşă de...

Autor: Cristina Bellu

18.09.2023, 16:40 1317

De la începutul anului românii au investit peste 7,56 miliarde de lei în program, numărul total al subscrierilor depăşind 178.000.

Ministerul Finanţelor a lansat începând de astăzi, 18 septembrie, o nouă tranşă de titluri de stat Tezaur, cu maturităţi de 1 an şi 3 ani, şi dobânzi anuale de 6,25%, respectiv 7,10%.

Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în forma dematerializată.

„Fie că sunt rezidenţi sau nerezidenţi, fie că vor să depună economiile direct de acasă, să meargă la bancă sau la Poştă, ne asigurăm că instrumentele noastre sunt accesibile şi potrivite pentru toate nivelurile de economii şi în toate mediile, fiind structurate pentru a răspunde nevoilor specifice ale fiecăruia”, spune Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

În perioada 18 septembrie - 12 octombrie, titlurile de stat pot fi cumpărate online numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Totodată, între 18 septembrie - 13 octombrie, titlurile de stat pot fi achiziţionate de la unităţile Trezoreriei Statului.

În paralel, titlurile de stat pot fi cumpărate prin Compania Naţională Poşta Română între 18 septembrie - 12 octombrie, în mediul urban, şi 18 septembrie - 11 octombrie în mediul rural.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile.

Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

Tot astăzi, Ministerul Finanţelor lansează a treia ediţie a Programului de titluri de stat FIDELIS din 2023. Tranşa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadenţa la un an, având o dobândă de 7,25%, cea mai mare oferită în cadrul acestei ediţii.

Perioada de desfăşurare este 18 septembrie – 3 octombrie.

În afară de tranşa specială, ediţia FIDELIS care debutează astăzi va conţine şi emisiunile uzuale, respectiv: titluri de stat în lei, cu scadenţe de 1 an şi 3 ani şi dobânzi anuale de 6,25% şi respectiv 7,10%, şi titluri de stat în euro, cu scadenţe de 1 an şi 5 ani şi dobânzi anuale de 3,90%, respectiv 5,30%.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO