Bănci și Asigurări

Monedele exotice si leul sunt preferate la creditare in fata euro

Monedele exotice si leul sunt preferate la creditare in fata euro

click pentru imaginea intreaga

17.07.2007, 14:22 37

Euro pierde din nou teren la creditare in fata monedelor exotice dar si a leului, ponderea sa coborand sub 50% din totalul finantarilor acordate de banci.
Potrivit datelor BNR, ponderea leului in structura creditelor a urcat la un varf de 43%, in conditiile in care soldul imprumuturilor contractate in moneda locala a urcat in perioada mai 2006-mai 2007 cu aproape 57%.
Totodata, ponderea creditelor in monede exotice a urcat la un maxim istoric de 1,7% din totalul finantarilor, dupa ce soldul lor a crescut de peste 12 ori in ultimele 12 luni.
Creditele acordate de banci inregistrau o crestere anuala cu 50,2% la sfarsitul lui mai, la un sold de 120,4 miliarde de lei (echivalentul a 36,7 miliarde de euro), potrivit Centralei Riscurilor Bancare, organismul BNR care colecteaza informatii privind expunerile mai mari de 20.000 de lei catre un singur debitor. Aceste finantari reprezinta circa 80% din totalul creditelor acordate de banci. Cea mai mare pondere din creditele acordate de institutiile bancare este reprezentata de creditele in euro, cu o valoare totala de echivalentul a 60,2 de miliarde de lei (18,3 miliarde de euro). Astfel, ponderea creditelor in euro era de 49,9% in mai, fata de niveluri de peste 50%, consemnate in lunile precedente.
Exprimat in lei, volumul creditelor acordate in euro a crescut cu 55,8% in ultimul an, evolutia acestora fiind in mod real mai mare avand in vedere ca BNR raporteaza valoarea creditelor in euro la moneda nationala si nu la valoarea acestora in euro.
Exprimata in euro, cresterea a fost cu 66% fata de mai 2006. Cursul mediu euro/leu a fost de 3,2850 lei in mai fata de un curs mediu de 3,5071 lei in aceeasi luna a anului trecut.
Creditele in lei acordate de institutiile de credit au crescut cu 56,7% fata de mai anul trecut, atingand valorea de 51,8 miliarde de lei (15,8 miliarde de euro). In aceste conditii, ponderea leului in structura creditelor a urcat la 43%, fata de 41%, in mai anul trecut.
Aprecierea neintrerupta a leului fata de euro din ultimii ani i-a avantajat pe cei care au mizat pe moneda europeana la imprumuturi si realizeaza castiguri in lei. Numai de la inceputul acestui an leul a castigat peste 6% in fata euro, astfel ca exprimate in lei, ratele la creditele in euro sunt acum sensibil mai mici. Cu toate acestea, euro nu a fost la fel de atractiv ca in anii trecuti pentru cei care au luat credite. Statisticile sunt insa distorsionate de practica multor banci, de a "exporta" creditele in valuta catre actionarii din straini.
Cea mai ridicata rata de crestere apartine creditelor acordate in alte valute decat leu, euro sau dolar. Credite contractate in monede "exotice", precum francul elvetian, au ajuns in mai la 2,1 miliarde lei, de 12,6 ori mai mult decat in luna mai a anului trecut.
Daca in 2006, creditele in alte valute decat leu, euro sau dolar reprezentau 166 de milioane de lei, in 2007, valoarea acestora a crescut cu 1.160%. Ponderea lor a urcat astfel de la 0,2% in mai anul trecut pana la 1,7% din totalul finantarilor, in mai anul curent. In prezent, numarul institutiilor de credit care acorda credite in valute exotice este de sapte - Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Raiffeisen, Volksbank, Porsche Bank si OTP Bank. Majoritatea bancherilor care ofera alternativa creditelor in franci elvetieni spun ca ponderea acestora in structura vanzarilor este importanta, clientii fiind atrasi de dobanzile mai mici.
Deprecierea dolarului s-a facut simtita si in valoarea creditelor in dolari americani care au scazut in luna mai cu 23,5% pana la 6.330 de milioane de lei, fata de anul trecut cand creditele in dolari atingeau valoarea de 8.279 de milioane de lei. Raportat la dolari, creditele acordate in valuta americana s-au depreciat cu 13,6% in mai.
Cursul valutar mediu al dolarului american in raport cu euro a atins in luna mai valoarea de 2,4314 lei, fata de aceeasi luna a anului trecut, cand dolarul atingea 2,7449 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO