Bănci și Asigurări

NBG: nevoia de finantare externa a afacerilor a scazut la un miliard de euro

31.05.2009, 15:24 14

Grupul financiar elen NBG, care detine pachetul majoritar de actiuni la Banca Romaneasca, noteaza ca necesarul de finantare din strainatate pentru operatiunile locale a coborat la un miliard de euro in primul trimestru, cu 254 mil. euro sub nivelul din trimestrul patru al anului trecut.

Evolutia a avut loc in conditiile in care soldul depozitelor atrase pe plan local a urcat in primul trimestru, in timp ce creditele aflate in derulare s-au restrans. In anii trecuti, majoritatea bancilor locale cu actionariat strain au crescut agresiv pe creditare, bazandu-se pe fondurile puse la dispozitie de bancile-mama, in timp ce atragerea de economii de la clientela a fost pusa in planul al doilea.
Dintre subsidiarele NBG din regiune, cea din Bulgaria are cea mai mare dependenta de finantarile intragrup, cu 1,55 mld. euro in primul trimestru.
In Romania, NBG si-a redus expunerea pe credite cu 2% in primul trimestru, soldul coborand la 2,15 mld. euro. Creditele acordate companiilor au coborat cu 1%, la 1,15 mld. euro. Pe retail, soldul a coborat cu 3%, la un miliard de euro.
Depozitele atrase de la clientela au urcat in schimb cu 6% in primul trimestru, la 811 mil. euro. NBG noteaza ca raportul dintre creditele acordate in lei si depozitele in lei atrase a coborat la 86% in martie, indicand astfel o pozitie supralichida in moneda locala.
Grecii au majorat puternic capitalul la Banca Romaneasca anul trecut, aducand 100 mil. euro, astfel ca in prezent totalul se ridica la circa 180 mil. euro, ceea ce a contribuit de asemenea la reducerea necesarului de finantare din strainatate.
Potrivit raportului grupului, ponderea creditelor neperformante a urcat la 1,7% din totalul portofoliului in martie fata de 1,2% in decembrie, insa acestea sunt in continuare acoperite prin provizioane in proportie de 108%. Provizioanele constituite in primul trimestru s-au ridicat la 9 mil. euro, fata de 2 mil. euro, in primele trei luni ale anului trecut.
NBG a inregistrat un profit de 7 mil. euro din operatiunile derulate in Romania in primul trimestru, fata de 8 mil. euro in perioada similara din 2008.
Castigul inainte de provizionare marca o crestere cu 52%, pana la 17 mil. euro. Grecii au reusit sa isi majoreze puternic veniturile din dobanzi, cu 67%, pana la 31 mil. euro, in timp ce veniturile din comisioane s-au injumatatit, la 4 mil. euro. Totodata, cheltuielile operationale au crescut cu doar 14%, pana 17 mil. euro.
Pe langa Banca Romaneasca, NBG mai opereaza pe plan local NBG Leasing (fosta Eurial), o societate de servicii de investitii financiare (Eteba) si una de asigurari (Garanta), rezultatele prezentate fiind agregate la nivel de grup.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels