Bănci și Asigurări

Nemtii au cumparat un sfert din obligatiuni

20.06.2001, 00:00 17



Dobanda a fost cea care a determinat valoarea emisiunii de obligatiuni lansata de Ministerul Finantelor de 600 milioane euro, in ciuda faptului ca cererea a fost de 1,3 miliarde euro.

"Cererea extrem de substantiala pentru noile titluri romanesti a permis autoritatilor romane sa modifice conditiile emisiunii in favoarea unui accent mai mare pe latura scaderii dobanzii", a declarat pentru Ziarul Financiar Cristian Popa, viceguvernator al BNR. Dobanda obtinuta a fost de 10,625% fata de 11,5% cat a fost la precedenta emisiune de la inceputul anului.

Emisiunea de euroobligatiuni este cea mai mare ca valoare si cu cea mai mare maturitate, pretul obtinut fiind "foarte bun, in comparatie cu riscul de tara", a spus Ministrul Finantelor Mihai Tanasescu.

"Prin aceasta tranzactie Guvernul a urmarit atingerea catorva obiective principale, printre care extinderea curbei de randament (nr - dobanda efectiva) a obligatiunilor romanesti si crearea in acest mod a unei rate de referinta pentru titlurile emise pe pietele de capital pentru 7 ani, echilibrarea finantarii interne a deficitului bugetului de stat cu finantarea externa, minimizarea costurilor de emisiune", a mentionat Ministerul Finantelor.

"In plan concret s-a reusit o aplatizare a curbei de randament, diferenta dintre tranzactia pe 5 ani si cea pe 7ani fiind aproximativ 45 puncte de baza, ceea ce demonstreaza increderea investitorilor in evolutia tarii pe termen lung (nu este un rezultat al actiunilor speculative) si creeaza o platforma solida pentru urmatoarele tranzactii", a mai adaugat Ministerul Finantelor.

Romania a reusit sa atraga investitori institutionali, fapt extrem de important deoarece Guvernul se baza, in principal,pe interesul investitorilor persoane fizice, a declarat Herbert Saller, analist la Foreign & Colonial Asset Management, citat de Reuters.

Cristian Popa de la BNR mentioneaza ca un semnal important este intrarea Romaniei in indicele marilor emisiuni (Emerging Markets Bond Index ), care da efectiv tonul pietei in domeniu si creeaza un interes sporit al marilor ofertanti de capital pentru emisiunile viitoare ale Romanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels