Bănci și Asigurări

Niculae a cumparat 1% din Asirom mai scump decat a vandut

Niculae a cumparat 1% din Asirom mai scump decat a vandut

Ioan Niculae

31.07.2007, 18:16 30

Omul de afaceri Ioan Niculae a cumparat 1% din Asirom la sfarsitul saptamanii trecute, suma platita pentru acest pachet fiind de circa 1,8 milioane de euro (5,5 mil. lei), potrivit informatiilor trasmise BVB.
Tot vineri s-au mai tranzactionat circa 3% din actiunile companiei de asigurari, insa cumparatorii nu s-au raportat pe Bursa.
Niculae a ajuns astfel la o participatie de circa 20% din capitalul asiguratorului, controlata prin intermediul grupului Interagro. Pretul pe actiune in cadrul acestei tranzactii a fost de 0,825 lei, cu 10% mai mare decat cel platit recent de Vienna Insurance Group omului de afaceri pentru 30% din Asirom. Astfel, Niculae a vandut mai ieftin austriecilor decat a cumparat vinerea trecuta de pe Bursa.
Potrivit intelegerii cu Vienna Insurance Group, Ioan Niculae urmeaza sa le vanda austriecilor si celelalte actiuni pe care le detine. Grupul austriac va deveni astfel actionar majoritar la compania de asigurari, dupa care le va face o oferta de cumparare actionarilor minoritari, potrivit legislatiei pietei de capital. Ceilalti actionari ai Asirom sunt societatile off-shore Damrosch Trading Limited (9,48%), Waterwe Ventures Ltd. (9,55%) si Tarkul Estates Ltd. (5,39%), dar si rafinaria Astra (8,34%) si AVAS (peste 6%). La rafinaria Astra, unul dintre actionari este Ioan Niculae, prin Interagro (6,54% din actiuni) si Asirom (21,89% din capital).
Asirom este listata la Categoria III a pietei RASDAQ a BVB. La ultimul pret de tranzactionare, de 0,98 lei/actiune, valoarea companiei se ridica la 197 de milioane de euro (625 de milioane de lei).
Asirom a fost anul trecut a doua companie de asigurari de pe piata. Societatea a incheiat anul 2006 cu afaceri de circa 170 de milioane de euro (600 de milioane de lei) si un profit net de 4 milioane de euro (14 milioane de lei). In primul trimestru, primele brute subscrise de companie au crescut cu 5,4%, la 66,2 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO