Bănci și Asigurări

Numarul brokerilor de pe piata asigurarilor a crescut cu un sfert in 2006

Numarul brokerilor de pe piata asigurarilor a crescut cu un sfert in 2006

Bogdan Andriescu, presedinte Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania: Per total, peste 50% din asigurarile incheiate de brokerii de asigurari sunt reprezentate de asigurarile auto. In mod normal acestea n-ar trebui sa detina o pondere asa de mare.

19.01.2007, 14:23 84

Numarul brokerilor de asigurare inregistrati la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a ajuns la 348 in acest moment, in crestere cu 24% fata de finele anului 2005, ca urmare a evolutiei pietei asigurarilor din ultimii ani.
"Am lucrat zece ani la ING, am fost unit-manager si am considerat ca a venit timpul sa-mi deschid o afacere pe cont propriu, bazandu-ma pe experienta acumulata pana in prezent", spune Iuliana Diaconu, directorul general al brokerului de asigurare Fehu, infiintat in toamna anului trecut cu un capital social de 25.000 de lei (7.100 de euro).
Diaconu este unul dintre cei 67 de intreprinzatori care au decis sa-si infiinteze o firma de brokeraj de asigurare in 2006 si a ales tocmai acest moment deoarece piata este in crestere si neexploatata din multe puncte de vedere.
"In prezent, piata se axeaza pe RCA si CASCO, iar domeniul asigurarilor este mult mai vast si-ti permite sa inchei mult mai multe tipuri de asigurari decat cele care domina piata", explica Diaconu, care specifica ca deschiderea pietei asigurarilor odata cu aderarea la UE a fost un alt factor care a contribuit la decizia de a-si deschide firma in 2006. "Un alt avantaj al aderarii Romaniei la UE este faptul ca vom putea colabora cu companii de asigurari de afara pentru a oferi o gama completa de produse", a adaugat directorul general Fehu. Brokerul de asigurare este o persoana juridica independenta specializata in intermedierea asigurarilor si care reprezinta interesele asiguratului/ reasiguratului pentru care cumpara polite, desi este remunerat de catre asigurator printr-un comision. Potrivit legislatiei in vigoare, capitalul social minim necesar pentru deschiderea unui broker de asigurare este de 25.000 de lei.
Pe experienta de zece ani in asigurari s-a bazat si Cristian Ile, directorul general al brokerului de asigurare Exa, cand a decis sa-si deschida aceasta afacere in aprilie 2006.
"M-am gandit mult timp, am cautat mai multe variante si am decis sa-mi deschid firma inainte de 2007 deoarece nu stiam ce ne va rezerva piata din 2007. In plus, am vrut sa am o pozitie stabila pe piata inainte de aderare", spune Ile. Exa colaboreaza cu 13 companii de asigurare si vinde polite de asigurari generale si de viata atat catre persoane fizice, cat si persoanelor juridice, in special cele de dimensiuni mici. "In anii urmatori, clientii isi vor da seama ca un broker poate oferi mult mai mult decat o societate de asigurare, chiar daca la acestea comisionul este putin mai mic", afirma Ile. Comisionul Exa variaza intre 10% si 30%.
Cristian Fugaciu, directorul general al brokerului de asigurare Marsh, care a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 28 de milioane de euro si un profit de 0,8 milioane de euro, crede ca principalul factor care a determinat evolutia numarului brokerilor de asigurare este cresterea de peste 30% a pietei asigurarilor din 2006, cand piata a ajuns la un volum al primelor brute subscrise de 1,64 miliarde de euro.
"Din 2007 insa, o sa scada numarul brokerilor si o sa creasca ponderea acestora in totalul pietei asigurarilor. E o tendinta normala pe piata deoarece clientii vor fi mai educati, o sa simta nevoia sa apeleze la specialisti pentru a obtine asigurari mai sigure pe de-o parte, iar pe de alta parte pentru ca nu au timp. Cresterea exigentelor acestora va determina scaderea numarului brokerilor capabili sa indeplineasca aceste conditii", a explicat Fugaciu. Potrivit acestuia, politele de asigurari vandute de brokeri reprezinta 20% din piata asigurarilor, adica 324 milioane de euro.
"Per total, peste 50% din asigurarile incheiate de brokerii de asigurari sunt reprezentate de asigurarile auto. In mod normal acestea n-ar trebui sa detina o pondere asa de mare. Aceasta situatie se datoreaza insa activitatii puternice pe piata leasingului si faptului ca multi brokeri sunt captivi societatilor de leasing", crede Bogdan Andriescu, presedinte Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR). In opinia acestuia, brokerii detin 25% din piata asigurarilor, adica 410 de milioane de euro in 2006.
"Nu cred ca datorita intrarii Romaniei in UE vor fi schimbari majore pe piata deoarece din punct de vedere legal am adoptat majoritatea prevederilor UE din domeniul asigurarilor. De anul acesta se va ridica nivelul de pregatire din asigurari deoarece toti agentii va trebui sa treaca un examen, iar cei care sunt insuficient pregatiti nu vor putea activa pe piata", a mai spus Andriescu. El considera ca deschiderea pietei asigurarilor din 2007 nu va determina desfasurarea de activitati de brokeraj din alte tari membre UE. "La brokeri nu sunt multi care vor opera din strainatate deoarece rolul brokerilor, spre deosebire de cel al companiilor de asigurari, este de a fi aproape de clienti", a explicat presedintele UNSICAR.
Piata asigurarilor a inregistrat pe primele noua luni ale anului trecut o cifra de afaceri de 1,22 mld. euro. Pe segmentul asigurarilor generale, primele brute subscrise pe primele noua luni ale lui 2006 depasisera nivelul din perioada similara a lui 2005 (972 mil. euro fata de 926 mil. euro), in timp ce cresterea pe segmentul de viata a fost mult mai lenta (228 mil. euro in noua luni 2006 fata de 287 mil. euro in 2005). Per total, in primele noua luni ale anului 2006 s-au incheiat 14,1 milioane de contracte, din care 60% pentru asigurari generale.


Cine sunt si ce fac brokerii de asigurare:

Sunt persoane juridice independente specializate pe intermediere de asigurari
Capitalul social minim necesar pentru a deveni broker de asigurare este de 25.000 de lei
Reprezinta interesele asiguratului, spre deosebire de agentii de asigurare care reprezinta interesele asiguratorului
Cumpara asigurari pentru clientii lor
Sunt platiti de asiguratori printr-un comision denumit brokeraj
Comisionul practicat de brokerii de asigurare romani variaza intre 10% si 40%
Pot fi dati in judecata pentru neindeplinerea sau indeplinirea defectuoasa a sarcinilor
Numarul brokerilor de asigurare a crescut cu un ritm anual de peste 20%, cea mai mare crestere inregistrandu-se in 2004, cand numarul acestora a crescut cu 34%, de la 174 de brokeri in 2003 la 234 de brokeri in 2004
Sunt experti in asigurari, spre deosebire de agentii de asigurare care nu sunt experti in asigurari
In Romania, numarul brokerilor de asigurare inregistrati la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a ajuns in acest moment la 348
Peste 50% din asigurarile incheiate de brokerii de asigurare sunt reprezentate de asigurarile auto
Brokerii de asigurari incheie 20-25% din politele de asigurari incheiate pe piata romaneasca

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels