Bănci și Asigurări

Numărul creditelor în franci elveţieni a scăzut cu 19% în S1

Numărul creditelor în franci elveţieni a scăzut cu...

Autor: Claudia Medrega

09.10.2015, 00:06 487
Numărul creditelor în franci elveţieni a scăzut în primul semestru cu 19%, iar tendinţa s-a intensificat în ultimele luni, reducerea numărului de contracte datorându-se în principal „măsurilor de conversie a acestor credite în altă monedă, precum şi rambursării creditelor, scoaterii în afara bilanţului şi externalizării acestora“, susţine BNR.
 
Tensiunea românilor cu credite în franci elveţieni a atins în prima parte a anului cote alarmante după ce cotaţia a spart, în premieră, pragul de 4 lei/franc elveţian. Francul a început raliul în ianuarie, cotaţia dintre leu şi moneda elveţiană atingând valori record după ce banca centrală a Elveţiei a renunţat la plafonul de 1,2 franci pentru un euro.
 
Francul elveţian a crescut atunci cu peste 20% în numai câteva zile, iar cursul a atins un vârf de aproape 4,6 lei/franc elveţian în a doua jumătate a lunii ianuarie. Ulterior, cotaţiile au scăzut spre 4 lei/franc elveţian. Debitorii în franci suportaseră deja o apreciere a monedei elveţiene cu 60% la începutul crizei, iar mulţi au ajuns să plătească rate duble faţă de cele iniţiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO