Bănci și Asigurări

O armată de companii din regiune este interesată să participe la reconstrucţia Ucrainei. Cele poloneze au primit drept de întâietate la licitaţii. Dar câte se grăbesc să construiască fabrici?

Banca poloneză Pekao estimează că aceste eforturi vor adăuga economiei poloneze 39 de miliarde de euro, echivalentul a aproape 4% din PIB. Beneficiile directe s-ar situa la 7 miliarde de euro, iar cele indirecte, din convergenţa şi integrarea Ucrainei în UE, la 27-32 de miliarde euro.

Banca poloneză Pekao estimează că aceste eforturi vor adăuga economiei poloneze 39 de miliarde de euro, echivalentul a aproape 4% din PIB. Beneficiile directe s-ar situa la 7 miliarde de euro, iar cele indirecte, din convergenţa şi integrarea Ucrainei în UE, la 27-32 de miliarde euro.

Autor: Bogdan Cojocaru

16.07.2023, 13:09 11814

Distrugerile cauzate de război în Ucraina se ridică, după unele estimări, la 1.000 de miliarde de dolari, un număr greu de vizua­lizat. Iar războiul încă nu s-a în­cheiat. Guvernul ucrainean încearcă să strângă 400 de miliarde de dolari pentru a finanţa re­construcţia ţării, eforturi la care participă, de la depărtare, mari grupuri financiare americane.

O parte din statele europene caută soluţii care să le permită folosirea unor active ruseşti îngheţate în valoare de 200 de miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina. Dar primii paşi concreţi pentru reclădirea economiei ucrai­ne­ne îi fac actori dintre cei mai sur­prin­zători. Succesul e­fortu­ri­lor de recon­struc­ţie şi al re­ve­ni­rii economice din răz­boi va depinde în mare mă­sură de implicarea şi inves­tiţiile sectorului privat.

Producătorul de ţiga­re­te Philipp Morris Interna­tio­nal a a­nunţat că va investi 27 de mili­oane de euro în construirea unei fabrici în vestul Ucrainei care va deveni ope­raţională la începutul anu­lui viitor şi va asi­gura locuri de muncă pentru 250 de per­soane. Lucările de construcţii vor fi pornite luna a­ceasta, iar la an­gajare vor avea prioritate cei care şi-au pierdut locul de muncă atunci când fabrica veche a fost distrusă de bom­bar­damen­tele ruşilor, scrie Euractiv. Ucraina este o piaţă pe care un pro­du­cător important de ţigarete nu o poate igno­ra: un studiu destinat industriei de profil a găsit că ucrainenii sunt în top 5 al na­ţiunilor euro­pene la consumul de produse din tutun ilegale.

Înainte de război, Ucraina era exportator de produse din tutun, deşi pentru acest lucru trebuia să importe o mare parte din materia primă. Philipp Morris are rădă­cini adânci în industria tutunului din fosta URSS, atât de adânci încât ajung, după cum arată o investigaţie Reuters, la Igor Kesaev, fondatorul şi mult timp şeful celui mai mare distribuitor de ţigări din Rusia, TC Megapolis.

Kesaev, unul dintre cei mai bogaţi oligarhi ruşi, se întâmplă să de­ţină un producător de arma­ment care lucrează pentru armata rusă. Iar TC Megapolis este con­siderată ca fiind pu­ternic implicată în contra­banda cu ţigări.

Investiţia poate fi un semnal puternic pen­tru alţi investitori, spun reprezentanţii Philipp Morris. Regiunea în care fabrica este constru­i­tă, Liov, este departe de fronturile de război principale şi destul de protejată de bombarda­mentele ruseşti, însă nu este ferită în totalitate. Cu cât prezenţa investitorilor străini acolo este mai mare, cu atât ar putea creşte interesul ca zo­na să fie mai bine protejată de atacuri aeri­ene. Interesul pentru reconstrucţia Ucrainei nu lipseşte. În iunie, la o conferinţă internaţională pe această temă organizată la Londra, peste 400 de companii au promis că vor investi în a­ceastă ţară. De oriunde se duce în vizită, pre­şedintele ucrainean Volodimir Zelenski se în­toarce cu acorduri şi promisiuni de participare la eforturile de reconstrucţie.

Unele ţări par mai hotărâte decât altele. Polonia, ca principal susţinător militar şi politic al Ucrainei, a câştigat pentru companiile sale diverse avantaje în afacerile legate de recon­strucţie. Ministerul dezvoltării polonez tocmai a anunţat că Varşovia şi Kievul au semnat un acord prin care Polonia a primit întâietate la licitaţiile din Ucraina. O veste bună pentru cele peste 3.000 de firme şi companii poloneze cu operaţiuni în ţara vecină.

„Nu doar că avem declaraţii politice de la reprezentanţii Ucrainei, dar avem lucrurile acestea şi în scris. Am semnat un acord când preşedintele Zelenski a venit în vizită, iar acesta prevede că vom primi drept de preferinţă în aceste licitaţii, vom fi informaţi de contracte şi vom participa la ele“, a explicat ministrul Waldemar Buda. Declaraţiile sale au venit ca răspuns la întrebarea de ce nicio companie poloneză nu a primit vreun contract de genul celui prin care producătorul german de tehnică de luptă Rheinmetall va construi o fabrică de tancuri în Ucraina, potrivit presei poloneze. El nu a precizat câte din aceste companii au fabrici acolo şi câte fac doar comerţ.

Însă anterior Jadwiga Emilewicz, un oficial guvernamental responsabil cu cooperarea cu Ucraina, a spus că fabricile poloneze din Ucraina „înregistrează creşterea interesului şi comenzilor“, menţionând în legătură cu aceasta că în Ucraina operează peste 600 de companii poloneze. Nici acest oficial nu a fost foarte clar în ceea ce priveşte numărul de fabrici pe care companiile poloneze le au în Ucraina. Anecdotic, ea a spus că „atunci când intrăm într-un apartament din Ucraina, sunt şanse de 90% să călcăm pe o podea produsă într-o fabrică poloneză din Ucraina, vom folosi toalete dotate în întregime cu echipamente produse în fabricile poloneze de acolo şi probabil că vom sta pe o canapea sau un fotoliu produs de o companie poloneză“. Turcia are cu Ucraina încă de anul trecut un acord pentru reconstrucţie. Firmele turceşti sunt interesate mai ales de refacerea infrastructurii. Spre exemplu, o companie de construcţii, ONUR Group, din Istanbul, a câştigat misiunea de a reclădi emblematicul pod din Iripin distrus în luptele prin care armata rusă a încercat să cucerească Kievul. Dar şi Bulgaria şi-a exprimat interesul de a participa la reconstrucţia Ucrainei. La fel şi companii din Cehia. Însă, după cum recunoaşte ambasadorul Cehiei în Ucraina Radek Matula într-un interviu pentru Mind.ua, angajamentul firmelor cehe în Ucraina este scăzut din cauza războiului, iar până când acesta nu se termină, situaţia cel mai probabil nu se va îmbunătăţi, investiţiile nu vor veni. Totuşi, cele mai multe dintre companiile care înainte de război aveau operaţiuni pe piaţa ucraineană încă fac afaceri acolo. Este vorba de 220 de firme. De notat este că Polonia şi Cehia sunt în topul ţărilor care ajută cu armament Ucraina. Reconstrucţia este o afacere serioasă şi o oportunitate pentru economiile regiunii. Banca poloneză Pekao estimează că aceste eforturi vor adăuga economiei poloneze 39 de miliarde de euro, echivalentul a aproape 4% din PIB. Beneficiile directe s-ar situa la 7 miliarde euro, iar cele indirecte, din convergenţa şi integrarea Ucrainei în UE, la 27-32 de miliarde euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO