Bănci și Asigurări

O bancă s-a dus după lichidităţi la BNR după şase săptămâni fără tranzacţii repo

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Razvan Voican

30.09.2013, 20:32 859

O bancă s-a dus ieri la licitaţia repo de la BNR tocmai în ultima zi în care a operat dobânda de politică monetară de 4,5% pe an şi a împrumutat aproape 303 mil. lei pe o săptămână, după o lună şi jumătate în care băncile comerciale şi-au acoperit necesarul de lichiditate exclusiv de pe piaţa monetară.

De fapt, băncile nu s-au mai dus la BNR pentru lei de la sfârşitul lunii iulie, excepţia fiind licitaţia de pe 12 august, când o singură instituţie de credit a luat 7 mil. lei tot la dobânda de 4,5% pe an. După patru săptămâni în care nu s-a dus nimeni la repo (tranzacţii prin care băncile obţin lichiditate garantând cu anumite tipuri de colateral), BNR a hotărât ca pe 16 septembrie nici să nu mai organizeze licitaţia. Dispariţia interesului băncilor pentru aceste operaţiuni de refinanţare reflectă volumul confortabil de lichiditate de pe piaţa monetară interbancară, vizibil şi din scăderea ratelor de referinţă ROBOR.

Dacă în prima parte a anului BNR era nevoită să injecteze şi 11 mld. lei la o licitaţie repo pentru a acoperi cererea de lei, situaţia s-a reglat treptat, iar după cele două scăderi ale dobânzii-cheie din iulie şi începutul lui august, băncile s-au alimentat exclusiv din piaţă.

În această situaţie analiştii estimează că noua poziţie a băncii centrale de debitor net în raport cu sistemul bancar tinde să se consolideze.

Prin această prismă atrage atenţia cazul de ieri în care o bancă nu a găsit aparent parteneri pe piaţă de la care să împrumute cele 303 mil. lei şi s-a dus la BNR în condiţiile în care ratele ROBOR pe întreg palierul de scadenţe se situează sub dobânda-cheie, chiar şi sub noul nivel de 4,25% stabilit ieri de consiliul de administraţie al băncii centrale.

Pe tot parcursul crizei piaţa a fost marcată de inegalităţi în repartizarea lichidităţii, cu bănci care înregistrează poziţii confortabile şi altele care au deficite şi îşi acoperă necesarul prin tranzacţii repo cu BNR.

Pentru a extinde accesul băncilor la operaţiunile de refinanţare BNR a extins treptat categoriile de colateral eligibile.

De asemenea, în cazuri speciale băncile pot apela la facilitatea de creditare de la BNR pe o zi, noul nivel al dobânzii fiind de 7,25% pe an după scăderea dobânzii-cheie la 4,25% pe an. Analiştii Raiffeisen se aşteaptă ca banca centrală să îngusteze ecartul dintre dobânda la facilitatea de credit şi facilitatea de depozit (de 6 puncte procentuale în prezent) odată ce dobânda-cheie coboară din ce în ce mai jos.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO