Bănci și Asigurări

O singură garanţie acordată pentru „Prima Casă“ construită

O singură garanţie acordată pentru „Prima Casă“ construită

Autor: Izabela Badarau

26.09.2010, 23:10 77

Cu trei luni înainte să expire termenul pentru care au fostalocate cele 700 mil. euro pentru programul guvernamental "PrimaCasă 2", a fost acordat doar un singur credit pentru construcţiaunei case de la zero.

Faţă de prima etapă a programului, în 2010 Guvernul a extinsprogramul în mod explicit pentru stimularea pieţei construcţiilorşi nu numai a agenţiilor imobiliare sau a băncilor, dar din acestpunct de vedere, programul s-a dovedit a fi un eşec, spun firmelede construcţii.

Autorităţile au tot întârziat cu publicarea legislaţiei şi anormelor de aplicare privind creditele garantate pentru construcţiade case noi, abia în lunile de vară fiind totul pregătit pentru cabăncile să poată da credite. Nici acestea însă nu s-au arătatfoarte entuziasmate de la început pentru acordarea de creditepentru noile construcţii, fiind vorba de proceduri mai complicateşi de mai multe acte necesare.

Până în prezent, dintre cele 19 bănci, câte acordă credite înprogramul "Prima Casă 2", doar 14 au semnat convenţii cu Fondul deGarantare a Creditelor şi pentru acordarea de finanţări pentruconstrucţii. Numai BRD, a doua bancă după active, a acordat pânăacum un singur credit.

BCR, cea mai mare instituţie de credit după active şi cu cea maimare cotă de piaţă în programul Prima Casă, de peste 25%, a anunţatabia la sfârşitul săptămânii trecute că începe să acorde şi eaîmprumuturi pentru construcţii, promovând noul produs.

"Sunt solicitări în lucru. Încet, încet, băncile o să înceapă sădea credite şi pentru construcţii. Important este că am simplificatlegislaţia", a declarat pentru ZF Aurel Şaramet, preşedinteleFNGCIMM. Săptămâna trecută, Guvernul a anunţat că numărul minim deasociaţi pentru construcţia unei case scade de la şapte la doi şică o persoană poate fi beneficiarul unui credit chiar dacă a maiavut o locuinţă, dar a vândut-o în urmă cu cel puţin zece ani.

Unele bănci spun că, din punctul lor de vedere, existădisponibilitate şi rapiditate în proceduri, dar clientul trebuie săfacă rost de mult mai multe acte, inclusiv de autorizaţia deconstrucţie. "Nu mai este ca la Prima Casă 1. Pentru construcţiaunei case, în Prima Casă 2 procedurile sunt mai complicate,clienţii necesită o serie mai largă de documente. Noi avem dosareîn lucru", spun reprezentanţii BRD.

Firmele din construcţii sunt însă dezamăgite că după şase lunide tergiversări privind legislaţia şi definitivarea ofertelor dinpartea băncilor, la ele nu a ajuns niciun semnal pozitiv.

"Noi am apreciat că a fost un program care nu şi-a atins delocţinta anul trecut şi prin urmare anul acesta am solicitatfinanţarea pentru apartamente mai mari, de trei camere, şifinanţarea noilor construcţii. Dar nici anul acesta, constructoriinu au fost în niciun fel încurajaţi", spune Laurenţiu Plosceanu,preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii(ARACO).

După mai bine de şapte luni de la demararea programului, dinplafonul alocat de 700 de milioane de euro, s-au consumat 370 demilioane de euro şi s-au acordat în jur de 9.800 de credite.Comparând cu bilanţul la Prima Casă 1, care s-a desfăşurat pe operioadă similară, cifrele din etapa a doua a programului suntînjumătăţite.

Şaramet spune că probabil programul va continua şi în 2011, dupăcum fondurile rămase neutilizate în 2009 au fost realocate anulacesta. Rămâne de văzut dacă Guvernul va extinde plafonul degaranţii şi în 2011.

Unele bănci spun că există probleme şi la nivelul cereriiexistente în piaţă. Deţinerea terenului este una dintre condiţiilede bază pentru obţinerea creditului pentru construcţie prin PrimaCasă 2.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO