Bănci și Asigurări

Olandezii de la ING se gândesc să-şi mute sediul central din Kiseleff într-un turn de 14 etaje de lângă Piaţa Victoriei

Olandezii de la ING se gândesc să-şi mute sediul central din Kiseleff într-un turn de 14 etaje de lângă Piaţa Victoriei

ING are de peste 15 ani sediul central în palatul de pe bulevardul Kiseleff

Autor: Razvan Voican, Cristi Moga

16.06.2011, 23:46 2811

ING Bank, care de peste 15 ani are sediul central în PalatulKiseleff de pe bulevardul bucureştean cu acelaşi nume, s-ar puteamuta la toamnă în Crystal Tower, o clădire cu structură din metalşi sticlă care urmează să fie definitivată pe bulevardul Iancu deHune­doara, în apropierea Pieţei Victoriei.

Noua clădire de 14 etaje şi cu o suprafaţă închiriabilă depeste 18.000 de metri pătraţi îi aparţine omului de afaceri MichaelStanciu, care controlează şi firma de proiectare în domeniulingineriei Search Corporation, potrivit unor surse de pepiaţă.

Sursele citate afirmă că deocamdată nu fost semnate angajamentecontractuale între cele două părţi, discuţiile fiind înderulare.

Conform informaţiilor disponibile, con­tractele de închiriereîncheiate de olandezii de la ING pentru sediul central dinKiseleff, precum şi pentru birourile din complexul

S-Park, unde funcţionează divizia retail, ar urma să expire înaceastă vară.

De aici şi apariţia discuţiei pentru o eventuală mutare aactivităţilor din cele două sedii amintite în noul turn de lângăPiaţa Victoriei. Reprezentanţi ai dezvoltatorului Crystal Towerafirmau recent că primii chiriaşi s-ar putea muta începând cu lunaseptembrie. Olandezii au evaluat inclusiv varianta unei prelungiria contractului pentru clădirea din Kiseleff, devenită de-a lungultimpului un simbol asociat brandului ING pe piaţa locală. ING afost prima sucursală deschisă de un mare grup bancar internaţionalîn România după 1990. Chiar dacă a pornit ca o bancă elitistă, cuservicii pentru companii mari şi apoi pentru clienţi persoanefizice cu averi considerabile, în ultimii ani şi-a dezvoltat unprofil de bancă universală, depăşind în 2010 pragul de un milion declienţi de retail.

Palatul Kiseleff este o clădire istorică datând de la începutulsecolului trecut, fostă reşedinţă a Casei Regale în anii '30. În1994 când ING a venit în România, primul sediu a fost la WorldTrade Center care era singura clădire cu birouri de top la vremearespectivă. Ulterior, în Kiseleff, olandezii au îmbinat aerul declădire istorică şi amenajările moderne.

Schimbarea sediului central ar urma să susţină schimbarea destatut al ING ca instituţie de credit locală, de la bancă elitistăla bancă pentru toate categoriile de clientelă.

Turnul Crystal are înălţimea de 72 de metri, patru etajesubterane pentru parcare şi patru lifturi panoramice. O zonă aparterului este amenajată special pentru a deveni sediu de agenţiebancară, accesul fiind posibil şi din Că­­derea Bastiliei. Potrivitestimărilor de pe piaţă, chiria ar putea ajunge la 15 euro pe metrupătrat, în funcţie şi de forţa de negociere a clientului.

Clădirile turn de sticlă sunt tipul preferat de sediu pentrubănci. UniCredit îşi con­stru­ieşte unul pe Bulevardul Expoziţiei,iar Raif­feisen are un proiect pe Barbu Văcărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO