Bănci și Asigurări

Paradoxal, deşi exporturile şi importurile cresc, tranzacţiile valutare scad neaşteptat

Paradoxal, deşi exporturile şi importurile cresc,...

Autor: Liviu Popescu

10.06.2016, 00:07 1222

Jucătorii de pe piaţa valutară de la Bucureşti au derulat, în medie, tranzacţii de aproape 1,2 mld. euro în fiecare zi lu­cră­toare din luna mai, în scădere cu 20% faţă de luna prece­den­tă, potrivit datelor BNR. Comparativ cu aceeaşi lună din 2015, volumul tranzacţiilor pe piaţa de la Bucureşti s-a diminuat cu 27%.

„Volatilitatea redusă a perechii euro/leu din ultimii ani des­curajează participarea activă pe acestă piaţă a inves­ti­torilor instituţionali internaţionali, având în vedere posi­bilităţile limitate de câştig“, a explicat Ciprian Dascălu, eco­nomistul-şef al ING.

La prima vedere, prăbuşirea activităţii pe piaţa valutară pare paradoxală având în vedere nivelul record al ex­porturilor şi importurilor atins anul trecut.

În primele patru luni din 2016, România a ex­portat bu­nuri în valoare de 18,5 mld. euro, în creştere cu 6,9% faţă de aceeaşi pe­rioa­dă din 2015, dar a importat bunuri în va­loa­re de 21,3 mld. euro în acelaşi interval, în creştere cu 9,8% faţă de primele patru luni din 2015.

Exporturile au închis anul 2015 la maximul istoric de 54,6 mld. euro, în urcare anuală cu 4,1%, în timp ce importurile au ajuns la 63 mld. euro, în creştere cu 7,6%, maxime istorice pentru al treilea an consecutiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro