Bănci și Asigurări

Parlamentarii discută astăzi cine va fi noul supraveghetor al pieţei asigurărilor

Parlamentarii discută astăzi cine va fi noul supraveghetor al pieţei asigurărilor

Comisiile reunite de buget-finanţe audiază astăzi viitoarea conducere a CSA, instituţia care supraveghează o piaţă de 2 mld. euro

Autor: Ciprian Botea

13.09.2011, 00:06 872

Comisiile de buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat urmează să se reunească în această după-amiză pentru a îi audia pe viitorii membri ai consiliului de conducere al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), dar nominalizările pentru cele patru mandate puse în joc nu ajunseseră pe masa parlamentarilor până ieri după-amiză.

Mandatele preşedintelui, celor doi vicepreşedinţi şi al unui membru au expirat la sfârşitul lunii iunie, iar Parlamentul trebuia să numească noua conducere încă de acum două luni. Din lipsă de cvorum, audierea noilor membri a fost amânată însă pentru sesiunea parlamentară din toamnă. Cu toate că partidele au stabilit o parte din candidaţii pentru locurile rămase vacante încă din luna iunie, parlamentarii nu primiseră până ieri lista completă cu nominalizările.

"Şedinţa a fost trecută pe ordinea de zi, dar deocamdată nu ştim dacă va avea loc sau va fi amânată din nou. Nu avem încă lista completă cu nominalizările. Vom şti sigur dacă se ţine şedinţa mâine (astăzi - n.r.) la prânz", a declarat ieri pentru ZF Eugenia Barna, preşedintele comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor.

PDL, principalul partid din coaliţia aflată la guvernare, a anunţat în iunie că îi susţine pe Cristian Constantinescu, fostul preşedinte al Allianz-Ţiriac, şi Cristian Ilie, director în cadrul Ministerului Economiei, pentru funcţiile de preşedinte şi respectiv membru în Consiliul CSA.

Constantinescu, 61 de ani, a confirmat pentru ZF că a fost chemat la audierile de astăzi. "Da, eu am fost convocat la şedinţa de mâine (astăzi - n.r.)", a declarat Constantinescu.

Reprezentanţii PDL au declarat că vor rediscuta astăzi în coaliţie situaţia alegerilor de la CSA.

Angela Toncescu, actualul preşedinte al CSA, nu a putut fi contactată până la închiderea ediţiei. Toncescu, 58 de ani, a fost propusă în 2006 pentru funcţia de preşedinte al CSA de către PNL, după ce anterior lucrase pentru Asirom şi RAI Asigurări.

Pentru cele două poziţii de vicepre­şedinţi erau nominalizaţi în iunie Tudor Baltă, actual vicepreşedinte al CSA, şi Dan Constantinescu, membru în consiliul CSA, ambii fiind susţinuţi de opoziţie. Baltă nu fusese convocat la audierile de astăzi până ieri, în momentul în care a fost contactat de ZF.

Nici vicepreşedintele Constantin Buzoianu nu fusese convocat ieri după-amiază la audierile de astăzi. "Nu am fost contactat încă pentru audieri."

Şi UNPR, partid care susţine actualul guvern, îşi desemnase în vară propriul candidat pentru funcţia de membru al consiliului CSA în persoana deputatului Doru Frunzulică, fost membru în consiliul CSSPP - arbitrul pieţei pensiilor private.

Consiliul CSA are şapte membri, dar trei mandate rămân în vigoare, unu urmând să expire anul viitor şi celelalte două în 2015. Actuala conducerea a CSA este compusă din Angela Toncescu, preşedinte, Tudor Baltă şi Constantin Buzoianu, vicepre­şedinţi, şi membrii Dan Constantinescu, Albin Biro, Tudor Moldovan şi Daniela Popa.

Mandatul de membru al lui Dan Constantinescu expiră în 2015, dar în vară se discuta avansarea acestuia pe poziţia de vicepreşedinte, în timp ce mandatul lui Albin Biro expiră anul viitor, iar cel al Danielei Popa în 2015.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor reglementează o piaţă de circa 2 miliarde de euro pe care activează 40 de companii de asigurări. Comisia supraveghează şi activitatea celor peste 500 de brokeri de asigurări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO